logo

Gazze'de Serbest ticaret bölgesi sevinci

Mısır yönetiminin, ''Gazze-Mısır sınırında serbest ticaret bölgesi kuracağına'' ilişkin haberler Gazze'de memnuniyetle karşılandı.
Mısır Devlet Bakanı Muhammed Mahsub, Mısır-Gazze sınırına serbest ticaret bölgesi kurulacağını ve konuyla ilgili çalışmaların önümüzdeki yıldan itibaren başlayacağını belirtti.
Bakan Mahsub, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte sınır bölgesindeki tünellerin kullanılmasını suç olarak kabul eden bir yasa hazırlanacağını ve Gazze ile Mısır taraflarının ortak çalışmasıyla bu tünellerin yıkılacağını bildirdi.
Gazze'deki Filistin hükümeti Ekonomi Bakanı Ala el-Rıfati ise, konuya ilişkin Mısır tarafından henüz resmi bir talepte bulunulmadığını ancak bu teklifin ''ciddi'' olmasını umduklarını söyledi. İki ülke yetkililerinin konuyu görüşmek üzere kısa süre içinde biraraya gelmesini temenni ettiğini belirten Rıfati, yasal ve resmi bir alternatif bulunması halinde Gazze ile Mısır arasındaki tünellerin yıkılmasında bir sakınca görmediğini de sözlerine ekledi.
Mısır ve Filistinli işadamları, iki ülke arasına serbest ticaret bölgesi kurulması çağrısında bulunmuştu.
İsrail'in uyguladığı ağır ambargo ve Mısır-Gazze arasındaki sınırın genelde kapalı tutulması, iki ülke halkını karşılıklı ihtiyaçlarını tüneller aracılığıyla giderme yolunda sürüklemişti. Bölgedeki tünel ticaretinin hacminin yıllık 1.5 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Dünya bülteni