logo

‘Gıda riski’ artıyor, ‘enflasyon’ geriliyor!

Temmuz ayında tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yüzde 0.23 oranında, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise yüzde 0.31 oranında geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, temmuz itibarıyla yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.07, ÜFE’de yüzde 6.13 artış gösterdi. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9.11, üretici fiyatlarında ise yüzde 9.88 düzeyinde gerçekleşti.

Enflasyonda aşağı yönlü seyrin son çeyrekte hızlanarak devam etmesi beklenirken temuz ayı verileri de TCMB'nin buna paralel bir süre daha temkinli para politikasına ve kademeli gevşemeye devam edeceği, ardından da koridorun üst bandında indirim yapacağına dair beklentileri kuvvetlendiriyor.

Limon zam şampİyonu karpuz % 26.9 ucuzladı

TÜİK verilerine göre, geçen ay yüzde 29.46’lık fiyat artışıyla ’limon’ zam şampiyonu olurken, bu ürünü, fiyatı yüzde 23.13 artış gösteren taze fasulye ile yüzde 17.54 artış gösteren salatalık izledi. Geçen ay fiyatı düşen ürünlerin başında ise karpuz geldi. Temmuzda karpuzun fiyatı yüzde 26.95 oranında düşerken, bu ürünü fiyatı yüzde 12.50 oranında azalan şeftali, yüzde 8.91 ile erkek tişörtü izledi.

Milliyet