logo

İlk sahur Perşembe gecesi

Diyanet İşleri Başkanlığı ilk sahura 19 Temmuz Perşembe gecesi kalkılacağını bildirdi. Diyanetten yapılan yazılı açıklamada, 11 ayın sultanı Ramazan'ın, 19 Temmuz Perşembe gecesi ilk sahurla başlayacağı hatırlatıldı.
Açıklamada, "Perşembe gecesi saat 02.54'te imsak vaktinin girmesi ile mübarek Ramazan'ı ilk Ardahan ili karşılarken, oruca en son başlayacak ilimiz ise saat 04.49 ile İzmir olacak. İlk iftar 19.32'de Hakkâri'de yaşanırken, en geç oruç açacak ilimiz Edirne ise 20.19'da iftar edecek. İlk teravih namazı da 19 Temmuz Perşembe akşamı kılınacak." denildi.
Ramazan ayında camilerin mahyalarla süsleneceği hatırlatılan açıklamada, "Camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazı yazılması olarak tanımlanan mahya, diğer Müslüman ülkelerde olmayan, Türklere mahsus bir sanat olarak biliniyor. Ayet, hadis ve özlü sözlerin yer alacağı mahyalar, Ramazan gecelerine ayrı bir renk katacak." ifadelerine yer verildi. Bu yıl camilere asılacak mahyalarda yer alacak ifadeler ise şöyle: "Ey Allah'ın kulları, kardeş olunuz. Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Selamı aranızda yayınız. En güzel örneğimiz, Sevgili Peygamberimizdir. Cennet, cömertler yurdudur. En değerli miras, güzel ahlaktır. Güleryüz, sadakadır. Hesaba çekilmeden önce kendini hesaba çek. Müslümanlar kardeştir."
Camiler gül suyu ile yıkanıyor
Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte ülke genelindeki bütün camilerde Ramazan temizliği başlatıldı.
Bursa’da şehir merkezinde birçok cami, dernek yöneticileri tarafından yoğun bir şekilde temizletiliyor, halılar gül suyu ile yıkanıyor. Özellikle tarihi camilerde çok daha kapsamlı hazırlıklar yapılıyor. Ulu Cami ve Emirsultan gibi kalabalıkların akın ettiği camilerin temizliği özel kokularla sağlanıyor.
Bu kapsamda ilçe belediyeleri de cami cemaatinin talepleri doğrultusunda camileri temizletiyor. Gemlik Belediyesi’nin ilçe ve köylerinde organize ettiği ve periyodik olarak gerçekleşen cami temizliği devam ediyor. İlçe ve köylerdeki 43 cami ve cemevini yaklaşan Ramazan ayı dolayısıyla temizletildi. Çalışmalar kapsamında, halılar yıkanıp, avizeler silindi. Ayrıca, abdesthaneler, şadırvanlar, Kur'an kursları, tuvaletler ve cami duvarları da dezenfekte edildi. Çalışmaların Ramazan ayına kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Milli Gazete