logo

'Ölüm yolu'nda barış yürüyüşü

17 yıl önce 8 bin 372 Bosnalı'nın katledildiği Srebrenitsa'dan kaçarken öldürülenleri anmak için barış yürüyüşü dün başladı.

Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde 17 yıl önce katledilen 8 bin 372 Bosnalı'yı anmak için geleneksel olarak düzenlenen "barış yürüyüşünün" bu yılki ayağı dün başladı. 11 Temmuz 1995'te Sırp komutan Ratko Mladiç'in soykırımından kaçmak için orman yolundan Tuzla kentine ulaşmaya çalışırken çoğu ölen 15 bin Müslüman'ın kaçışı yeniden canlandırılacak. Etkinliğe, Türkiye'den ve dünyanın değişik yerlerinden gelen yaklaşık 10 bin kişi katılıyor. Bu yıl 8'incisi düzenlenen 110 kilometrelik yürüyüş 3 gün sonra Potoçari Mezarlığı'nda tamamlanacak. Havanın aşırı sıcak olmasına aldırış etmeden yürüyen katılımcılar, bir nebze de olsa 17 yıl önce yaşananları hissetmeye çalıştıklarını ve duygulu anlar yaşadıklarını kaydetti.

Öte yandan Srebrenitsa katliamının sorumlusu olan Ratko Mladiç'in Lahey'deki duruşmasına verilen iki haftalık aradan sonra bugün ilk tanıkların dinlenmesi ile devam edilecek. 1992-95 yılları arasındaki Bosna Savaşı'nda savaş suçu işlemekle itham edilen dönemin Sırbistan lideri Radovan Karadzic'in de Lahey'deki davası devam ediyor.

Sabah