logo

Dilovası insan yaşamını da kirletmiş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dilovası’nda yaşanan sorunun sadece çevre kirliliği olmadığını anlattı.

Bakan Çelik, Dilovası’nda çalışanların iş güvenliğinin de ne denli tehdit altında olduğunu gözler önüne serdi. Dilovası’nda denetim yapılan 157 işyerinden sadece 2’sinin gerekli önlemleri aldığı ortaya çıktı. 
Yüzde 99’u sorunlu 
İlçede işyerlerinin yüzde 99’u denetime uymazken, Çalışma Bakanlığı yaptırım uygulamak için TBMM’de bekleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nı bekliyor. yazılı soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dilovası’nda yaşanan çevresel kirliliğin korkunç boyutunu gözler önüne serdi. Bakan Çelik’in verdiği bilgiye göre Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde iş sağlığı ve güvenliği yönünden ‘Dilovası Organize Sanayi Bölgesi Alan Esaslı Projelendirilmiş Denetim’ programı kapsamında 192 işyeri programına alındı. 
192 işyerinden gayrifaal, kapalı, adres değişikliği gibi sebepler dışındaki 157 işyerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldı. 140 işyerinde 2012 yılı ocak ayı içerisinde ikinci kez teftiş gerçekleştirildi. 
İşte eksikler... 
Bu teftişlerin sonuçlarına da değinen Çelik, bölgede 2011 yılında yapılan ilk teftiş sonucunda toplam 3 bin 311 noksan husus tespit edildiğini belirtti. Çelik, bu noksanları “Risk değerlendirmesi, kimyasal madde kullanımı ve depolanması, patlayıcı ortam sınıflandırma ve patlamadan korunma dokümanı, iş ekipmanları ve makine emniyeti, basınçlı ekipmanlar, çalışanların sağlık gözetimi, eğitimi ve bilgilendirmeleri, kişisel koruyucu donanımlar, iş sağlığı ve güvenliği kurulu, işyeri sağlık ve güvenlik birimi, işyeri bina ve eklentileri, elektrik tesisatı, acil çıkış yolları ve kapıları, yangınla mücadele, havalandırma ve işyeri hava kalitesi, ortam sıcaklığı, gürültü, titreşim, aydınlatma, soyunma ve dinlenme yerleri, kişisel koruyucu donanımlar” gibi 140 altbaşlıkta sıraladı. 
Radikal