logo

Kola yerine süt

Ana sınıfı ile ilköğretim 5'nci sınıf arasındaki 7 milyon öğrenciye bedava süt dağıtılması için 90 milyon TL kaynak ayırıldı. Projeyle çocuklara her sabah ders başlamadan süt dağıtılacak. Amaç çocukları başta gazlı içecekler olmak üzere zararlı alışkanlıklardan kurtarmak.
Ana sınıfı ile 5. sınıf arasındaki öğrenciler için ders başlamadan her sabah sıralara bırakılacak 200 mililitrelik kutu sütlere Hazine 90 milyon lira ayırdı. Üç bakanlığın birlikte yürüteceği proje ile çocukların gazlı içecek alışkanlığından da kurtulması hedefleniyor. 
Çocukların yeterli beslenebilmeleri için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak yürüteceği proje çerçevesinde ihaleye çıkılacak. Tarım Bakanlığı bünyesindeki Süt Konseyi'nin yürüteceği ihale sürecinde teklifler bu ay içinde alınacak. Her eğitim dönemi için devlet miniklerin sütüne 90 milyon lira kaynak aktaracak. İhaleyi alan süt firmalarına 7 milyon 400 bin öğrencinin sırasına her sabah sütleri bırakma şartı getirilecek. Çocuklara bozuk veya bayat süt verilmemesi için üretiminden dağıtımına kadar çok sıkı takipler yapılacak. 
AB ÜÇ KAT FAZLA TÜKETİYOR
Okul sütü projesiyle Türkiye'deki süt tüketme alışkanlığının da arttırılması planlanıyor. Uzmanlar, ailelerin en çok şikâyetçi olduğu gazlı içeceklerden süt alışkanlığıyla çocukların korunacağı görüşünde. Türkiye'de kişi başı yıllık süt tüketiminin 27 litre olduğuna işaret eden Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği'nde süt içiminin 75, ABD 97 litreye kadar çıktığını belirtti. Süt tüketim oranlarının yüksek olduğu ülkelerde sağlıklı ve uzun boylu nesil yetiştiği de okul sütü raporlarına girdi. 
1 milyon ton üretim fazlası süt var 
Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de üretilen süt miktarı her ay artıyor. Yıllık 13,6 milyon ton süt üretimi yapılırken, piyasada üretim fazlası 1 milyon ton süt bulunuyor. Arz fazlalığının okul sütü projesiyle ortadan kalkması bekleniyor.  
Çocukluğumuzda süt tozu içiyorduk
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, okul sütü projesinin Türkiye tarihinde ilk olduğunu söyledi. Daha önce okullarda ithal süt tozlarının öğrencilere içirildiğini kaydeden Koyuncu, yeni projede süt tozu değil pastorize edilmiş sütün öğrencilere dağıtılacağını belirtti. Projenin hem tüketici, hem öğrenci, hem de üretici yönü bulunduğuna işaret eden Koyuncu, "Çocuklara süt tüketme alışkanlığı kazandırılacak. Zararlı içecekler yerine doktorların tavsiye ettiği sağlıklı süt tüketilecek. Sütü üreten köylümüz zarar etmekten kurtulacak. Hatta et fiyatlarında bile etkisi olacak. Çünkü süt para etmeyince doğuran inekler kesiliyor, hayvan varlığı azalıyor. Ama süt para edecek ve inekler kesilmeyecek" dedi.  
Bugün