logo

Krizin sorumlusu Almanya

Yunanistan ekonomisinde bu yıl bazı uluslararası uzmanlara göre yüzde 8’i bulabilecek olan gerilemenin ardından Portekiz ekonomisinin de yüzde 6 civarında küçüleceği, bu ülkeleri İtalya ve İspanya’nın izleyeceği ileri sürüldü. Bu arada, Güney Avrupa’daki resesyonun kaçınılmaz olarak Alman ihracatını da kesintiye uğratması ve AB merkezindeki zenginleri resesyon tehdidiyle yüz yüze bırakması bekleniyor.
Alman ekonomi basınında yer alan yeni veriler, iflasları henüz ‘resmen açıklanmamış’ Güney Avrupa ülkelerinden Portekiz’in, Yunanistan’ın hemen ardından çökeceği yolundaki söylentilere güç katarken İtalyan ve İspanyol ekonomilerindeki gerilemenin de hızlandığını gösterdi. Muhafazakâr Mariano Rajoy hükümetinin Merkel ve Sarkozy’nin öncülüğünde izlediği tasarruf politikasının, İspanyol ekonomisine 2012’de en az yüzde 1.7’lik bir küçülme getireceği savunuluyor.
Yunanistan’daki teknokratlar hükümetinin, 2012’de dördüncü yılına girecek resesyona rağmen Berlin-Paris ekseninde dikte edilen sıkı tasarruf politikasında kararlı olduğu, bunun da ülkeyi çoktandır Latin Amerika ve Güneydoğu Asya ekonomileri düzeyine gerilettiği vurgulandı. Alman basınına göre, bu gerileme sürerse Yunanistan’ın bu yıl yüzde 8’lik bir çöküş bile yaşayabileceği, dolayısıyla Vietnam ve Peru’dan pek farkı kalmayacağı, Bangladeş’e yaklaşacağı hatırlatıldı.
Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2016’dan itibaren ülkede borçlanmayı büyük ölçüde azaltacaklarını söyledi. Merkel, “2016’dan sonra çok çok az bir borçlanma yapmak zorundayız. Bu da, biraz daha çalışmak zorundayız demektir” dedi.
Cumhuriyet