logo

Tv izleyen çocukta obezite tehlikesi

Uzun süre televizyon ve bilgisayar başında kalarak sportif faaliyetlerden uzak duran çocukların, obezite (şişmanlık) tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. 
Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, obezitenin astım için kendi başına bir risk faktörü olduğunu söyledi.
Çocukların günümüzde, pasif yaşam tarzının oluşturduğu ayaküstü beslenme alışkanlıklarına sahip olması sebebiyle fazla kalori aldıklarını dile getiren Yüksel, "Buna karşılık kalorinin harcanmasını sağlayacak hareket ve egzersizlerden uzak kalıyorlar. Bu nedenle de giderek toplumumuzda, batı toplumlarında olduğu gibi obezite artıyor. Şu anda çocukluk çağındaki obezite oranı ülkemizde yüzde 20, Avrupa'da yüzde 35, ABD'de yüzde 55 civarında. Obezite sadece çocuğun şekil olarak kötü görünmesini etkilemiyor, aynı zamanda kalp damar, böbrek ve bağışıklık sistemi hastalıkları, estetik kaygılar nedeniyle de psikososyal bozukluklara yol açıyor. Bu çocuk gezerken, hareket ederken, arkadaşlarıyla oynarken onlara ayak uyduran bir aktivite içinde olamıyor. Bu da travma oluşturuyor." dedi. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konu üzerinde çalıştığını, "Obeziteyi Engelleme ve Fiziksel Egzersizi Arttırma" ismiyle bir şube kurduğunu kaydeden Prof. Dr. Yüksel, "Çocuklar mutlaka sokağa çıkmalı, arkadaşlarıyla oynamalı, günlük televizyon seyretme ve bilgisayarla oynama süreleri belirlenmeli. Günlük hayatta çocuğun hareketsiz kaldığı zamanlar mutlaka kısaltılmalı." şeklinde konuştu.