logo

Almanya'dan Türklere: 'Affedin!'

Almanya’da aşırı sağcı Neo-Nazi örgütü tarafından öldürülen 8’i Türkiye kökenli 10 kişi, dün Berlin’de 1200 kişinin katıldığı tarihî bir törenle anıldı.Başbakan Merkel, “Cinayetlerin aydınlatılması, arkasındaki kişilerin ortaya çıkarılması konusunda her türlü çabayı harcayacağıma söz veriyorum” dedi. Cinayetlerin önlenememesinin, hatta kurbanların yakınlarından şüphe duyulmasının Almanya için utanç verici olduğunu belirten Merkel, “Bizi affedin” dedi.
Almanya’da 2000-2006 yılları arasında aşırı sağcı Neo-Naziler tarafından öldürülen 8 Türk, bir Yunanlı ve bir Alman polis anısına dün Berlin’de düzenlenen devlet töreninde Başbakan Angela Merkel, kurban yakınlarından af diledi. Merkel, Cumhurbaşkanı Vekili Horst Seehofer, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ile kurban yakınları salona hep birlikte girdi.
‘Almanya için utanç verici’
Törende ilk konuşmayı Başbakan Angela Merkel yaptı. Neo-Naziler tarafından işlenen bu cinayetlerin engellenmemesinin Almanya için utanç verici olduğunu belirtirken, cinayetlerden sonra kurbanların yakınlarından şüphelenilmiş olmasından dolayı kendilerinden af diledi. 
Aşırı sağcı canilerin yıllarca fark edilmeden toplumun içinde yaşayabilmiş olmasının Almanya için bir ilk olduğunu, bu nedenle kurbanların yakınlarının şüphelerini, öfkelerini ve yalnız bırakıldıklarını düşünmesini anlayabildiğini ifade eden Merkel, bunların hiçbir zaman ortadan kaldırılamayacağını ancak bu anma törenini de ailelerin yalnız olmadığını göstermek amacıyla düzenlediklerini kaydetti. Başbakan Merkel, bu cinayetlerin ve arkasında kimler olduğunun aydınlatılması ve ortaya çıkarılması için hukuk devletinin tüm imkanlarının kullanılacağı sözü de verdi.
Merkel’in ardından Neo-Naziler’in son kurbanı Halit Yozgat’ın babası İsmail Yozgat, duygu dolu bir konuşma yaptı. Besmele çekerek konuşmasına başlayan İsmail Yozgat, Ombudsman Barbara John’un kendisine mektup göndererek 10 bin Euro tazminat isteyip istemediğini sorduğunu belirterek “Biz para  istemiyoruz” dedi.
Konuşmasına üç isteği olduğunu belirterek devam eden Yozgat “Birinci isteğim katillerin ‘abileri’ yakalansın. ” dedi. İkinci isteğinin oğlunun adının doğduğu ve vurulduğu sokağa verilmesi olduğunu belirten Yozgat, üçüncü olarak da Neo-Naziler’in öldürdüğü 10 kurban adına bir vakıf kurulmasını istedi. 
HÜRRİYET