logo

Bu da bize ders olsun!

Tüketim ve ithalattaki artışla beraber tasarruf oranı yüzde 13 seviyesine kadar gerileyen Türkiye'nin aksine Almanlar düzenli olarak tasarruf ediyorlar. Almanların yaptığı birikimler 10 trilyon avroya yaklaşırken, bu birikimler 27 Avrupa Birliği ülkesinin devlet borçlarını kapatmaya yetiyor. Yaşanan krizlere rağmen Alman halkı para biriktirmeye devam ediyor.
Avrupa'da borç krizinden kurtulabilmek için her bir kuruş bile değerliyken, Almanların kişisel birikimleri 10 trilyon avroyu aştı. Berlin'deki Alman Bankalar Birliği'nin, Alman Merkez Bankası'nın verilerine dayanarak verdiği bilgilere göre, 2011 yılının üçüncü çeyreğinde kaydedilen bu meblağ, sadece kişisel malî varlıkların ve emlak varlıklarının toplamından oluşuyor.
Alman Bankalar Birliği'nin güncel mal varlığı istatistiklerine göre bahsi geçen bu 10 trilyon avroya otomobil, mobilya, mücevher ve sanat eserleri dâhil değil. Bundan 1,5 trilyon avroluk kredi borçları çıkarıldığında, Almanlara 9 trilyon avroya yakın bir varlık kalıyor.
Söz konusu bu 9 trilyon, Almanya'nın sahip olduğu devlet borçlarının dört katı düzeyinde. Avrupa Birliği İstatistik Dairesi Eurostat'ın verilerine göre Avro Bölgesi ülkelerinin 2011'in üçüncü çeyreği zarfında toplam 8 trilyon 200 milyar avroluk borcu bulunuyor. 27 AB üyesinin toplam borcu ise 10 trilyon 300 milyar avroya ulaşıyor.
Düzenli olarak para biriktiriyorlar
Sadece malî varlıkların toplamı geçen 20 yılda neredeyse 3 katına ulaştı. En yüksek değer ise 4 milyar 725 milyon avroyla 2011'in ikinci çeyreğinde kaydedildi. 
MİLLİ GAZETE