logo

‘Zayıf karneye’ yaklaşım nasıl olmalı?

Bir öğrenim dönemi daha sona ererken, karnelerin durumu sadece öğrencilerin değil, aile ve öğretmenlerin performansını da ortaya koyuyor. Peki zayıf bir karneyle eve gelen çocuğa neler söylemelisiniz? 
 
Başarısızlığa tepki nasıl olmalı, başarı nasıl ödüllendirmeli, yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli? Bugünlerde birçok ailenin kafasını meşgul eden bu soruların cevabını Uzman Klinik Psikologu Sevil Usanmaz verdi. Karnelerin sadece başarı göstergesi olarak yorumlanmaması gerektiğini söyleyen Sevil Usanmaz, “Karne, çocuğun öğrenme isteği, hangi dersleri sevdiği ve nelere ilgisi olduğunu gösterdiği gibi aile ve öğretmen tutumlarının da göstergesidir. Karnede sadece notlar üzerinde durmak yerine çocuklarımızın özelliklerini ve gerçekten neye ihtiyacı olduğunu keşfetmeliyiz” dedi.
 
BAŞARISIZLIK, BAŞARININ ÖNÜNE GEÇMEMELİ
“Bir çocuğun başarısızlığı, başarılarının önüne geçmemelidir. Öğrenmede amaç, karne odaklı değil de gelecek yıllara yönelik olduğunda sonuç mutluluk verici olacaktır” diyen Psikolog Usanmaz, ailelerin dikkatini şu noktalara çekti:
“Çocukla konuşmaya iyi notlarla başlamak, sonra düzelttiği notlar üzerinde durmak ve en son zayıf derslere geçmek en doğru yöntemdir. Sert yorumlar, tehdit ve yaralayıcı ifadeler, kişiliklerine yönelik konuşmalar çocukları psikolojik olarak etkileyerek tepki vermelerine yol açıyor. Özellikle ergenlik dönemindeki öğrencilerde istenmedik olumsuz davranışlar ve sonuçlarla karşılaşılıyor. İlköğretim çocuklarında ise okula ve öğrenmeye karşı isteksizlik, dikkat sorunları, depresif duygulanım, kendine, kardeşine zarar verme davranışları görülebiliyor. Tüm bunları yaşamamak ve çocuklarımıza yaşatmamak için, karneye ait yorumlar iyi notlardan başlanarak, orta, zayıf notlar ve önümüzdeki dönem yapılacakları tespit ederek sonuçlanmalıdır. Ayrıca, çocukları arkadaşları ve kardeşleriyle kıyaslamamak, kendi içinde değerlendirmek de olumlu gelişime katkı sağlayarak, kaygıları ve başarısızlığı azaltabilir.”
Bazı çocuklar matematik, sayısal öğrenmelerde daha başarılı iken bazıları sözel öğrenmelerde başarılı oluyor. Ayrıca öğrenme birbirini takip eden bir süreç olduğundan, bir dersteki başarısızlığın sadece bu yıl için değerlendirilmesi gerekir. İşin uzmanına göre, önceki yıllardaki başarı durumunu, okul ve öğretmen değişikliklerini dikkate almakta fayda var.
 
PAHALI HEDİYELER BAŞARIYI ARTIRMAZ
Karne hediyesi olarak bilgisayar, çok pahalı oyuncaklar, değerli takı, cep telefonu, evcil hayvan alımını da önermeyen Psikolog Sevil Usanmaz, pahalı hediyenin başarıya katkısı olmayacağını, öncelikle çocuğu öven konuşmaların yapılması gerektiğini söyledi ve çocuğun istediği, yaşı ve sınıfı ile uyumlu bir maddi ödülün ise daha sonra düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ödülün maddi değerinden çok sembolik anlamının önemine değinen uzmanlar, özellikle ilkokul çocukları için karmaşık olmayan basit oyuncaklar, boya kalemleri, top, bisiklet, giysi, büyük ebeveynlerin ziyaretleri, köy ziyaretleri, sinema, tiyatro ve müze gezilerini yararlı buluyor.
 
ÇOCUKLAR NASIL TATİL YAPMALI?
Çocukların, tatilin başlamasıyla birlikte önce dinlenmeleri gerektiğini vurgulayan Psikolog Sevil Usanmaz, ders tekrarı gerekiyorsa bunun okul açılmasına yakın dönemde başlatılmasının daha yararlı olacağını belirterek, tatilin sadece dinlenmek ve eğlenmek için değil, hoş ve verimli vakit geçirirken öğrenmeyi geliştirmek amaçlı kullanılmasını öneriyor. Usanmaz’a göre, satranç, fotoğraf çekmeyi öğrenmek, basket oynamak, bahçede olmak, kitapevi ya da markette çalışmak, basit ev işlerine yardımcı olmak gibi hayatı öğrenme biçimi de okul eğitiminin iyileşmesinde önem taşıyor.
Dünya Bülteni