logo

Yaşını büyütenler yararlanamayacak

Bedelli ve dövizle askerliğe imkan tanıyan yasa tasarısı Meclis Milli Savunma Komisyonu'ndan geçti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan ise bedelli askerlik yapmak isteyenlere "yaş" uyarısı geldi. Bakan Yılmaz, mahkemede yaşını düzelten ve yükseltenlerin yasadan yararlanamayacağını bildirdi.

Komisyonda bedelli yaşının 28'e indirilmesi ve geliri olmayanlardan bedel alınmaması yönündeki önergesi ise reddedildi. Tasarı hakkında komisyonda bilgi veren Bakan Yılmaz, "Bizim askerlik kanununda çok açık bir madde var. 'Askerlik çağına girdikten sonra yaş düzeltmelerinin hiçbirisi bunu etkilemez' diyor. Dolayısıyla, tüm vatandaşlarımıza diyoruz ki; mahkemede yaş düzeltme, yükseltme bu yasadan yararlanma noktasında sonucu değiştirmeyecektir" dedi. Komisyonda "Yaşın 28'e indirilmesi, bedelin düşürülmesi, geliri olmayanlardan bedel alınmaması, elde edilecek gelirin yurt yapımında kullanılması ve silah altında olanların da düzenlemeden yararlanmasına" ilişkin önergeler reddedildi. 

TASARININ İÇERİĞİ 
Komisyonda aynen kabul edilen tasarı ile Askerlik Kanunu ek birinci maddesinde yer alan, fiilen yabancı ülkelerde bulunan yükümlüler için öngörülen "5.112 Euro" ibaresi "10 bin Avro" olarak değiştiriliyor. Tasarıyla, bedelli veya dövizli askerlik hizmetinden yararlanacakların 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmalarına ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılıyor. Dövizle askerlikte, 45 yaşını tamamlamış ve üzeri olanların, talepleri halinde 15 bin Avro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında defaten ödemeleri halinde, temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklarına ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 30 yaşından gün almış, ilgili kanunlara tabi yükümlüler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin lirayı ödemeleri şartıyla temel eğitime tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bu paranın yarısı başvuru sırasında diğer yarısı ise 6 ay içinde ödenebilecek. Tasarıya göre, özel hesapta toplanan paralar, şehit yakınları, gaziler, özürlüler, muhtaç erbaş ve er aileleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıkları dahil TSK'ya mensup vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak. 
SABAH