logo

AB'ye İtfaiye ve mimar gerekiyor

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yayılan borç krizine uygun cevap verememesi halinde birliğin dağılabileceği uyarısında bulunarak, “Harekete geçmemenin bedeli parçalanma ve nihayetinde dağılmadır. Acil durumla başa çıkabilmek için hem itfaiyecilere hem de mimarlara ihtiyaç var” dedi.
AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB’nin yayılan borç krizine uygun cevap verememesi halinde dağılabileceği uyarısında bulundu. Barroso, “Harekete geçmemenin bedeli parçalanma ve nihayetinde dağılmadır” dedi. Avrupa’da ekonomi yönetiminin tartışıldığı bir konferansa mesaj gönderen Barroso, AB’nin borç kriziyle mücadele yönteminde bugüne dek uzlaşamaması nedeniyle hayli yüksek maliyetle karşılaştığını kaydetti.
İtfaiye ve mimar gerek
Borç krizine karşı yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Barroso, “Avrupa’daki acil durumla başa çıkabilmek ve daha güçlü Euro Bölgesi’nin temellerini atmak için hem itfaiyecilere hem de mimarlara ihtiyaç duyuyoruz” dedi. AB Komisyonu’nun ‘borç krizine en iyi çözüm yöntemi’ olarak Euro Bölgesi’nin ortak tahvil (eurobond) çıkarması önerisi Almanya’nın tepkisini çekmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, borç krizinin etkisini sürdürdüğü bir dönemde ortak tahvil tartışmasını ‘son derece endişe verici ve uygunsuz bulduğunu’ söylemişti.
Dünyaya yayılabilir
Bölgeye üye ülkelerin tamamında sanayi üretiminde görülen yavaşlama ve Almanya’da işsizlik oranındaki artışa atıfta bulunularak, üçüncü çeyrek sonuna ve dördüncü çeyrek başına ilişkin kendilerine gelen verilerin tahmin edilenden daha zayıf olduğu belirtilen açıklamada, Euro Bölgesi ekonomisindeki zayıflığın çeşitli kanallarla dünyanın geri kalanına yayılma potansiyeli bulunduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, bu kanallardan en acil ve en önemlisinin bankacılık sektörü olduğu vurgulandı. IFF, yılın dördüncü çeyreğinde Euro Bölgesi’nde gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yıllık bazda yüzde 2, gelecek yılın tamamında ise yüzde 1 daralacağını öngörüyor. Bankacılar, Avrupalı politikacıların davranışlarının sorunu daha ciddi hale getirebileceği uyarısında bulunmuştu.
HÜRRİYET