|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

nükleer santral Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
‘Nükleer fizibıl olmayabilir ama gerçekleşmek zorunda’
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer güç santrallarının yapımının aynı zamanda uluslararası ilişkilerin de önemli bir konu başlığı olduğunu kaydederek “Serbestleşen ekonomilerin aslında hesaplaşması gereken bir nokta vardır. O da her stratejik proje fizibıl olmayabilir. Ama buna rağmen gerçekleştirmek zorunda kalınabilir” dedi.

Kazma vurulmadan maliyeti 5 milyar $ arttı
Türkiye’nin ilk etapta kuracağı iki nükleer santralden Mersin, Akkuyu’nun maliyeti ile ilgili rakam yapımı üstlenecek olan Rusya’nın açıklamasıyla 20 milyar dolardan 25 milyar dolara çıktı.

Sanayiciden nükleer santrale ortaklık teklifi
Rus şirketi tarafından Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer santralin 4 ünitesinden birinin inşasına Türk işadamları talip oldu. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, şirketin genel müdürüyle görüştüklerini belirterek, “Bir üniteyi verirlerse güvenli ve ucuz enerjiyi kullanacağız.” dedi.

Nükleer, yerli sanayiye de imkan sağlayacak
Enerji alanında birçok ortak projede yer alan Türkiye ve Rusya, Akkuyu'daki nükleer santral inşaatı için de işbirliği yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, iki ülkenin stratejik işbirliğine büyük katkı sağlayacak nükleer santralin yerli sanayi için de önemli bir itici güç olacağını söyledi.

2'nci Nükleer Santral yarışı haftasonu sonuçlanacak
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2. nükleer santral ihalesinden doğalgaz zammına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Japon ve konsorsiyumu, Sinop’a yapılacak nükleer santral için hükümetler arası anlaşma sağladı. Türkiye’nin Sinop’ta yapımını planladığı ikinci nükleer santral...

Japonya ve Fransa'dan nükleerde işbirliği
Türkiye'de nükleer santralde işbirliği yapmaya başlayan Japonya ve Fransa, ortaklıklarını pekiştirdi. İki ülke bu alandaki işbirliğini artırıp, askeri teknolojilerde de ortaklığa gitmeye karar verdi.

Akkuyu’nun ÇED raporunun ayrıntıları...
Mersin’de yapılması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımı için gerekli olan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun hazırlıkları tamamlandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ, Mersin’de yapılması planlanan santralin projesiyle ilgili 3 bin sayfalık raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunarken, rapora ilişkin ayrıntılar da netleşti.

Nükleer gerekli mi, değil mi?
Nükleer enerji, bugün dünya çapında elektriğin yaklaşık yüzde 13’ünü karşılıyor. Hindistan, Rusya, Türkiye gibi ülkeler yeni santraller inşa etmeye hazırlanırken, gelişmiş ülkelerde ise bir nevi “geri çekilme” yaşanıyor. Türkiye’de kurulacak ilk nükleer santral, yaklaşık on yıl sonra devreye girecek. “2020’li yıllarda Türkiye’de nükleer santral olmalı mı?” sorusuna uzmanlardan farklı yanıtlar geldi.

Tayvan'daki santralden nükleer sızıntı
Tayvan'daki 3 nükleer santralden birinde küçük bir sızıntının 3,5 yıldır devam ettiği belirlendi. Adada 2016 yılında 4. nükleer santrali açma planları için referandum yapılması tartışmaları sürerken, hükümetin açıkladığı izleme kurulu raporunda, Taipe'nin kuzeyindeki Shihmen nükleer santralinde rutin bakımda buhardan yoğunlaşmanın ortaya çıktığı belirtildi.

Nükleer santralde çalışanlara güvenlik soruşturması
Mersin Akkuyu'da Nükleer Güç Santrali'nin kurulması kararının ardından Enerji Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na başvurarak nükleer santraller gibi stratejik tesislerde çalışacak kişilerle ilgili güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılmasını talep etti.

Türk firmaları nükleer santral işine koştu
Bakan Yıldız, Türkiye'de inşaa edilecek nükleer santrallerin yapımında tedarikçi olmak için Türk firmalarından yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Şu ana kadar envanter anketine 350’ye yakın firma katıldı" dedi. Böylece nükleer santral projesinde tedarikçi olmak için istekli olduklarını ortaya koydular.

Japonlar'dan Türkiye'de Nükleere Dev Yatırım
Sinop’a kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral ihalesini kazanan Japonlar’ın Türkiye’ye ilgisi sürüyor. Afşin Elbistan’da 12 milyar dolara yapılması planlanan termik santral yatırımı için de Japon firmaların devreye girdiği öğrenildi...

Japonlar nükleere karşı
Japonya’da yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, halkın büyük bir kısmı, geçen yıl meydana gelen deprem ve tsunami felaketi ile Fukuşima nükleer santralında meydana gelen kazanın ardından, nükleer enerji kullanımına son verilmesini istiyor.

Japonya’da sadece bir reaktör çalışıyor
Japonya’da, geçen yıl yaşanan Fukuşima felaketinden bir yıl sonra, ülkenin 54 nükleer reaktöründen sadece biri çalışıyor. Çok sayıda nükleer santralın işletmecisi olan Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco) son olarak Kaşivazaki Kariva santralının 6 numaralı reaktörünü de kapatarak reaktörde birkaç ay sürecek bakım çalışmaları yapılacağını duyurdu.

Nükleer santrale 4 bin Rus geliyor
Rusya ile birlikte Akkuyu’da yapılacak nükleer santral için, 4 bin Rus uzman Türkiye’ye gelerek inşaat çalışmalarında görev alacak. Akkuyu’da yapılacak nükleer santral konusunda ayrıntılar netleşiyor.