|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

sınav stresi Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
'Sınav stresine gerek yok'
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Liselere Geçiş Sınavı (LGS), yarın saat 09.30’da başlıyor. Fen, sosyal bilimler, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin teknik bölümleri ve proje okulların olduğu 1.367 kurum, bu sınava göre öğrenci alacak. Yaklaşık 1 milyon öğrenci, 126 bin 510 kontenjan için yarışacak. Ayrıca 80 özel okul da bu sınavı kullanacak.

YGS öncesi son 15 günü iyi değerlendirin
Üniversiteye giriş sınavlarının birinci basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) iki hafta gibi kısa bir süre kaldı.

LYS maratonu sürüyor
Üniversiteye girişte son viraj olan Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) fen bilimleri oturumu (LYS-2) yarın yapılacak. Tıp ve mühendislik gibi MF puanıyla tercih yapacak adaylar için belirleyici olacak yarınki oturumda fizik, kimya ve biyolojiden toplam 90 soru sorulacak.

Ebeveynlere sınav uyarısı
Psikolog Ferahim Yeşilyurt, 24 Mart Pazar günü yapılacak Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı öncesinde öğrencilere "kaygılarınızı paniğe dönüştürmeyin" uyarısında bulundu.Yeşilyurt, sınav stresinin her öğrenciyi farklı biçimde etkilediğini belirtti. Bazı öğrencilerin stresle daha iyi baş ettiğini, kaygı arttıkça öğrencilerin tepkilerinin de değiştiğini anlattı.

LYS öncesi aileleri önemli uyarı
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Işılay Altıntaş, yaklaşan LYS öncesi, yaşanan sınav kaygısı ve bunu aşmak için yapılması gerekenleri anlattı.

Sınav stresi aileleleri de etkiliyor
"Çocuğum üniversiteye hazırlanıyor" diye eve misafir almayan, ders çalışacak diye evde olağanüstü hal ilan eden, müfettiş gibi onun sürekli ders çalışıp çalışmadığını kontrol eden anne-babalar doğru yapmıyor

Çocuğunuza sınav stresi yaşatmayın
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bölümleri Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, ailelerin sınav öncesi ve sınav günü çocuklarının geleceği konusundaki endişelerini onlara yansıtmamaları gerektiğini söyledi.

Sınav stresi çene eklem ağrısı yapıyor
Prof. Dr. Ümit Ertaş, sınav stresinin küçük yaştaki çocuklarda çene eklem hastalıklarına neden olduğunu bildirdi.

Anne ve babalara TEOG tavsiyeleri
Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan sınavlarda başarı için, çocuklara olabildiğince "normal" davranılmasının ön şart olduğunu söyledi.

LGS’de son hazırlıklar ve stresi yenmek
LGS’ye 10 gün kaldı. “Son hafta da ders çalışılır” diyen uzmanlar hatırlatıcı kısa notlarla nokta atışı yapılmasını öneriyor. Sınav sırasında her testten bol görselli sorulara hazır olun.

TEOG adaylarına 'bugünü sakin geçirin' tavsiyesi
TEOG’da son 24 saate girildi. Adaylarda heyecan dorukta. Uzmanlar öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tutarak bugünü dinlenerek geçirmelerini öneriyor. Ancak son gün ders çalışmadığı için huzursuz olan öğrencilerin ise bugünü de ders çalışarak geçirebileceklerini söylüyorlar.

Stres ve yorgunluk çarpıntıya sebep oluyor
Günümüzde trafik ve yoğun iş temposunun sebep olduğu strese; düzensiz ve sağlıksız beslenme, spordan uzak hareketsiz yaşam da eklenince özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar, kalp çarpıntısı sorunuyla giderek daha sık karşılaşıyor.

Stressiz sınav yok!
Sınavda stres yönetimi, performans için kritik önemde. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Aslı Bugay Sökmez, ideal seviyedeki bir stresin performansı arttırdığını belirterek, “Stressiz sınav henüz icat edilmedi. Bu nedenle sorun sınav stresinde değil, seviyesinin yüksek olmasında. Çünkü aşırı stres başarısızlığa neden olabiliyor” diyor.

Sınavda başarılı olmak için öneriler
Her sınav öncesi yaşanan stres düzeyini azaltarak sınava daha rahat bir şekilde girebilmek ve sınav esnasında yaşanan endişeli süreci en aza indirerek sınavda başarılı olabilmek için eğitim uzmanları çeşitli önerilerde bulunuyor.