|

CANLI DİNLECANLI DİNLE

siyez buğdayı Etiketli Haberler

Ana Sayfa Haber Etiketler
Buğdayın atası 'siyez'in hasadı başladı
Kastamonu'da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak anılan siyezin hasadı başladı. İhsangazi ilçesinde yaklaşık 15 bin dekar alanda ekilen siyez buğdayı, iç ve dış piyasada ham ve işlenmiş şekilde talep görüyor.

‘Siyez buğdayı Türkiye’ye yeter’
Muğla’nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide 4 yıl önce organik tarıma başlayan mikrobiyoloji uzmanı Metin Öztürk, arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.

Buğday çeşitlerimiz azalıyor!
Dünyada en fazla üretimi yapılan ve tüketilen buğday, milyarlarca insanın gıda güvenliği için en temel kaynaklardan biri. Doğal kaynakların azalması, dünya nüfusunun artması ve iklim değişikliği gibi tehlikeler tarım alanlarını, tarımsal üretimi, dolayısıyla gıda güvencesini tehdit ediyor.

Karatay 'modern buğday'a karşı uyardı
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Canan Karatay, modern ve cüce olarak tabir edilen buğdayın tüketimiyle hastalıkların arttığını söyleyerek, modern buğdaydan yapılan ekmeğin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Geçmişten bugüne kalan miras, siyez buğdayı
Son dönemde baş tacı olan lezzetlerden biri de siyez unu. En sağlıklı tür olduğu anlaşılınca menülerin demirbaşı oldu. 10 bin yıl önce kültüre alınmış modern buğdayın atası olan siyez buğdayının, ilk kez Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Karaca Dağ’da ekildiği düşünülüyor.

Siyez buğdayının modern buğdaydan farklılıkları
12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan siyez, buğdayın az bilinen atasıdır. Bugün, buğdayın genetik yapısı büyük oranda değişmiş ve kromozom sayısı artmış olsa da siyez buğdayı kendi orijinal genetik yapısını halen korumaktadır.