İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23
Hava - Hava durumuAçık 17°C Nem %68
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
Giriş Yap

Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için...

03.07.2017    |

Kalp ve damar hastalıkları, batı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de en yaygın ölüm nedenlerinden bir tanesi. Kalp sağlığını korumanın yolu önce tedbir almaktan geçiyor. Sağlık için dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, stres, sigaradan uzak durmak önemli.

Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Aslan, kalp sağlığını korumanın 10 püf noktasını açıkladı.

Sigarayı bırakmak ve düzenli spor

Kalp sağlığı için sigaranın bırakılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Aslan, ''60 yaşın üzerinde sigara içimi ateroskleroz dediğimiz damar içi plak oluşumunu 2 kat arttırıyor. Bu risk 50 yaşın altındaki bireylerde ise beş kat daha fazladır. Kalp damar hastalıkları dışında daha birçok organ ve sistemimize de zararı bulunan sigaranın bırakılması bu yaz kendimize yapacağımız en büyük iyilik olacaktır. Düzenli spor yapın. Düzenli olarak spor yapmak kilo vermenin yanı sıra sıkılaşmaya ve formda kalmaya yardımcı olur. Ayrıca aerobik fiziksel aktivite, enerji elde etmek için artan bir oranda oksijen kullanımını arttırır, egzersiz performansı geliştirir. Yoğunluk sebebiyle düzenli olarak spora vakit ayıramayanlar için günde 30 dakikalık hafif bir koşu ya da tempolu yürüyüşü adet haline getirebilir. Yazın gelmesiyle birlikte yüzmekte spor yapmak için çok iyi bir alternatiftir'' şeklinde konuştu.

Kiloya dikkat etmek ve bol su içmek

Fazla kiloya değinen Doç Dr. Aslan, ''Evet, ne yazık ki obez bir toplumuz. Artan fast food tüketimi ve düzensiz beslenme sonucu kilo almaya da devam ediyoruz. Vücut kitle indeksimizi 25’in altında tutmaya çalışmalıyız. Fazla kilolardan kurtulduktan sonra vücut ağırlığının düzenli takip edilmesi de gerek. Haftada veya 15 günde bir aynı saatlerde tartılarak kilo kontrolünü sağlamak mümkün. Bol bol su için. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar su ihtiyacımızın da artmasında sebep oluyor. Günde 3 litre olmazsa olmazımız. Vücudumuzun yüzde 60-70’ini su oluşturuyor. Su içmeye önem verilmediği takdirde ise vücuttaki yağ miktarı artabiliyor. Bunu önlemek için günde 10 - 12 bardak su içmek gerekiyor'' dedi.

Uyku ve kahvaltının önemi

8 saat uyumaya özen gösterilmesini vurgulayan Doç. Dr. Aslan, ''Çünkü sağlıklı ve düzenli bir yaşam için düzenli ve dengeli bir uykunun yaşamımızda olması büyük gereklilik. İyi bir uyku, dinlenmiş bir vücut ve zinde bir beyin demektir. Uyku, organizmamızın kendini onarabildiği, enerji topladığı yani dinlenebildiği zamandır. Uykusunu alamamış bir kişi; gün içinde yorgun, gergin, bitkin, stresli, huzursuz, sıkıntılı ve tabi ki verimsiz, mutsuz olabilmektedir. Kişinin bireysel başarısı düşmektedir. Sabah kahvaltısı vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. 8-10 saatlik bir açlıktan sonra kahvaltı organizmamızın eksikliklerini gidermektedir, metabolizmanın hızlanmasına da sebep olup enerjik olmamızı sağlayacaktır. Güne zinde başlamak için her sabah kalktığınızda en geç 1 saat içinde kahvaltınızı yapmış olmalısınız'' şeklinde konuştu.

Doğru beslenme 

Doğru beslenmeyle vücut direncinin artması sonucu sadece hastalıklara karşı korunmadığını, aynı zamanda vücut formunu fiziksel ve ruhsal görüntüyü ve uyku kalitesini de artmasına katkıda bulunabildiğini ifade eden Doç. Dr. Aslan, ''Ana öğünlerinizde karbonhidratlar, yağlar ve proteinler hep dengeli olsun. Öğünlerinizi geçiştirip ihmal etmeyin. Ara öğünlerinizi mutlaka yapın. Haftada en az bir kez balık yiyenlerin kalp damar hastalığı riskinde yüzde 15'lik bir düşüş sağlanmaktadır. Omega-3’ten zengin olan balık soframızın vazgeçilmezlerinden olmalıdır. Vitamin-mineral deposu olan meyve ve sebzeler yazın en iyi dostunuz olmalıdır. Hiçbir yiyecekten vazgeçmeyin ve hiçbir yiyeceği aşırı tüketmeyin. Besinleri yağda kızartmak yerine fırında kızartma, haşlama, ızgara yöntemlerini tercih edelim.

Bazı içecekler kalori açısından besinler kadar tehlikeli. Gazlı ve kolalı içecekler, hazır meyve suları  çok fazla kalori içeriyor. Bu ürünlerin tüketimini azaltmalıyız. Doğal meyve suları, ayran gibi katkısız içeceklere yönelmeliyiz.

Stresi yenmek ve mutlu olmak

Stresin hayatımızın normal bir parçası olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aslan, ''Ancak çok fazla stres, başta kalp hastalığı, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı olmak üzere pek çok önemli sağlık sorununa neden olabilir. Zaman darlığı, önemli işlerin zamanında yetiştirilememesi, güven eksikliği gibi durumlar stres yapmak için yeterli nedenlerdir. Stresi ortaya çıkaran ise genellikle; yetiştirememek, yapamamak ve halledememek düşüncelerine kapılmaktır.

Stresi iyi tanımak stresi azaltmak için ilk adımdır. Birçoğumuz bizi nelerin rahatlattığını ya da neyin tetiklediğinin farkına varmadan, stresli durumlarda çok vakit kaybederiz. Karşılaştığımız stresörleri durdurarak ve onları baskılamaya çalışarak başlayabiliriz. Sakın pes etmeyin! Stresle mücadele zaman alır, kendimizi keşfetmeniz pratikle gelişir. Mutlu olun; kendinizi olduğunuz gibi kabul edin, sevin ve kimseyle mukayese etmeyin. Değerliliği karşı tarafın bakışlarında ve sözlerinde değil kendi içinizde arayın. Haklı olmak yerine mutlu olmaya çalışın. Daha çok gülümseyin. Hayatı, insanların hakkınızda ne düşündüğüne odaklanarak yaşamayın! Sevdiklerinizle birlikte vakit geçirin. Unutmayın mutlu olup olmamak kendi elimizde olan bir şey bir başkasının değil'' dedi.

TRT Haber

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
Kur'an-ı Kerim Hatimleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close