İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:37 Güneş06:10 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
Giriş Yap

Çöpe giden gıdalar yılda 250 milyon dolara maloluyor

24.04.2018    |

Dünyada 2,1 milyar insan açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Buna rağmen üretilen gıdanın üçte biri sofraya gelmeden çöpe gidiyor.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 6 Avrupa ülkesinde 3000 kişiyle yaptırdığı sürdürülebilirlik ve gıda israfı araştırmasına göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 64’ü son kullanma tarihi geçen yiyecekleri asla yemediğini belirtirken, yüzde 71’i israf ettikleri gıda miktarından endişeli.

Diğer Avrupa ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 54. Dünya genelinde Tüketicilerin yüzde 96’sı sürdürülebilir yaşamın çok önemli bulduğunu söylüyor. Araştırmada, tüketicilerin büyük bölümü gıda israfının önemli bir çevre sorunu olduğunu dile getiriyor.

Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri de tüketicilerin gelecek 50 yıl içinde küresel bir gıda krizi yaşanmasından endişe etmesi oldu.

100 milyar TL’lik sebze meyve ticaretinin minimum 25 milyar TL’lik bölümü israf ediliyor.

GIDAYA SAYGILI OLMANIN 6 YOLU

Gıda bizi mutlu ediyor, yeniliyor, enerji veriyor; fakat bu süreçte dünyaya zarar vermemek gerekiyor. Son 50 yılda, gıda atıklarından kaynaklanan sera gazı emisyonları yüzde 300 oranında arttı. Böylece, gıda atıkları ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü kirleticisi konumuna yükseldi. Gıdaya Saygı programı da gıda atığını geri dönüşüme sokarak, gıdaya karşı sürdürülebilir ve saygılı bir yaklaşımı savunuyor. Gıdaya karşı saygılı olmanın 6 yolu var

1. TOPRAĞI ATIKLA BESLEMEYE SON VERELİM

Her yıl 1.6 milyar ton atık gıda toprakta kalıyor. Çürümüş gıdanın yol açtığı metan gazı, doğal yaşam ve ekosistemlere zarar veriyor. Buna engel olmak için, gıda atıklarını farklı çöplerde toplamamız gerekiyor.

2. DAHA AZ ÇÖP ÜRETELİM

Atık gıda, fare ve martı gibi hayvanların ilgisini çekiyor. Çöpe atılan gıdalara yönelen hayvanların yerel ekosistemlere ve doğal yaşama olumsuz etkisi var. Dolayısıyla, gıda atıklarını uygun çöp kutularına atmak ya da mümkün olduğunca az atık oluşturmak gerekiyor.

3. KAYNAKLARI KORUYALIM

Çöpe giden gıdaların üretimi için yüzlerce varil petrol ve dünya temiz su kaynaklarının dörtte birinin kullanıldığı tahmin ediliyor. Bu her sene 250 milyon dolar kayıp anlamına geliyor. Oysa bu kaynaklar herkesin yararlanabileceği daha sağlıklı gıdalar üretmek için kullanılabilir.

4. ATIĞIN GERÇEKTEN ATIK OLDUĞUNA EMİN OLALIM

Tüketilebilecek durumda olan gıdaların yüzde 60’ının çöpe atıldığı tahmin ediliyor. Hepimizin yaptığı en önemli hata, “son tüketim tarihi” ile “belli bir tarihten önce kullanımı daha iyi olur” kavramlarını ayırt edemiyor olmak. Bunun sonucunda, iyi gıda boşu boşuna çöpe atılabiliyor. Burnunuza güvenin. İyi kokan ve iyi görünen bir gıda, son kullanım tarihini geçmiş olsa bile, sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Attığınız gıdanın gerçekten “çöp” olduğundan emin olun.

5. AÇLIĞI ENGELLEYELİM

Asla kapağını açmadığımız gıdaları satın alıyor ve son kullanım tarihinden önce çöpe atıyoruz. Yapılan çok sayıda araştırmaya göre, gıda atığını yüzde 25 oranında azaltmak, açlık çeken 800 milyon kişinin beslenmesini sağlayacak. Gıdaları çöpe atmak yerine, neden ihtiyacı olanlara vermeyelim?

6. KÜRESEL ISINMA İLE MÜCADELE EDELİM

Gıda atıkları yılda 3.3 milyar ton sera gazına neden oluyor. Gıda atıklarının azaltılması sera gazı emisyonlarının azaltılmasını sağlayacak. Gıdamızı koruyarak, dünyamızı da koruyabiliriz.

Dünya

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close