İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53 İmsak05:16 Güneş06:43 İşrak07:23
Hava - Hava durumuAçık 14°C Nem %79
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
İmsak
05:16
Güneş
06:43
Giriş Yap

Mühendis Büyükelçiler geliyor

08.02.2012    |
Son yapılan değişiklikle mühendisler de dışişleri için uygun bir bölümde yüksek lisans veya doktora yapmaları halinde Dışişleri'ne başvurabilecek. Yurtdışındaki büyükelçiliklerin sayısı her geçen gün artıyor. 6-7 sene önce 160 olan temsilcilik sayısı 200'ü aşmış durumda. 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru, Hariciye'deki değişikliğin sebebini şöyle anlatıyor: "Teşkilat yasamızda 1995'ten beri kapsamlı bir değişiklik yapılmamıştı. Yasa, aktif dış politikamızın ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanıyordu. Ortaya çıkan personel ihtiyacını karşılamak üzere yeni memurlar almamız şart. Bakanlığa giriş sınavları ile ilgili düzenlemeler iyi yetişmiş memur alımı konusunda elimizi kolumuzu bağlıyordu." diyor.
Dışişleri'ne artan personel ihtiyacını karşılamak üzere 225 meslek; 240 da konsolosluk memuru alındı. Personelin sadece sayısı değil; eğitim kalitesi de artıyor. Büyükelçi Koru, "Kaliteden kesinlikle taviz vermiyoruz. Yeni memurlarımızı kapsamlı bir eğitim programına tabi tutuyoruz. Geçen yıl aldığımız memurlarımızın eğitim programları hâlâ devam ediyor." diyor. Önceden kanun izin vermiyordu; ancak bu seneden itibaren 25 genç diplomat yurtdışına yüksek lisans ve doktora programına gönderilecek. Türkiye'de ise bazı üniversitelerde Dışişleri için özel yüksek lisans programları düzenlenecek.
Yurtdışındaki Türk büyükelçilerin yüzde 69'u görev yaptıkları ülkenin yerel dilini bilmiyor. Bakanlık, bu meseleye artık özel ehemmiyet veriyor. "Arap ülkelerinde 15 kadar büyükelçiliğimiz var. Ama büyükelçilerimizin pek çoğu Arapça bilmiyor. Aynı şekilde Çin, Japonya ve Güney Amerika'daki büyükelçilerimiz de bu ülkelerin yerel dillerini bilmiyor. Bunu bir özeleştiri olarak kabul edebilirsiniz." diyor Naci Koru. Ancak bu eksikliğin giderilmesi için büyük bir teşvik başlamış Hariciye'de. 3 yıldan beri özel program uygulanıyor. Diplomatlar, diledikleri yabancı dil programlarına katılabiliyor; özel hoca bile tutabiliyor. Masrafları bakanlık karşılıyor. Koru, "Dış politikamız açısından önem taşıyan Rusça, Arapça, Farsça, Çince gibi dillere öncelik tanıyoruz. Yeni giren memurların yüzde 60'tan fazlası ikinci bir yabancı dil öğreniyor. Hedefimiz 10-15 sene içinde yurtdışına göndereceğimiz misyon şeflerimizin yerel dilleri konuşmaları." Son döneme kadar yurtdışı görevlendirmeleri son anda yapılmış. Artık kararnameler en az 6 ay önceden açıklanıyor. Böylece personelin görev yapacağı ülke için hazırlık yapma şansı oluyor.
Müsteşar Yardımcısı Koru, meselenin farklı boyutuna dikkat çekiyor: Rekabet artacak; artık her diplomat büyükelçi olamayacak. Koru, şöyle açıklıyor bunu: "Artık daha fazla eleman aldığımız için, yeni gelen memurlar arasından büyükelçi olanların oranı da azalacak tabii. Rekabet önem kazanacak. Kendini daha iyi yetiştirenler daha süratli olarak amir pozisyonuna geçecek."
MÜHENDİS BÜYÜKELÇİLER YOLDA
Diplomatların geldiği bölümlerde de genişleme var. Eskiden sadece belirli fakülte mezunları girebiliyordu. Tarih, sosyoloji ve felsefe gibi sosyal bilim mezunları başvuru yapamıyordu. Artık bu kırıldı. Koru, "Öğrenci Boğaziçi Üniversitesi'nde tarih okuyor; ama Dışişleri'ne başvuramıyordu. Hiçbir ülke artık üniversite ve bölüme bakmıyor. Önemli olan, dış politika perspektifi nasıl, lisanları iyi konuşuyor mu, muhakeme ve analiz gücü nasıl, bunlara bakıyorlar. Biz de artık buna bakıyoruz." diyor. Son yapılan değişiklikle mühendisler de dışişleri için uygun bir bölümde yüksek lisans veya doktora yapmaları halinde Dışişleri'ne başvurabilecek.
DÜNYA BÜLTENİ
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close