İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %86
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Giriş Yap

7/24 siber savaş

30.05.2016    |

ABD Federal Emniyet Örgütü FBI, ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği Kurumu ortaklaşa bir açıklama yaparak, yürüyen bilgisayara dönüşen otomobillerin bilişim sistemlerine yönelik tehditlerin arttığını söylediler.

Geçen hafta yapılan açıklama, herkesin bildiğini devletin üç önemli kurumu ortaklaşa resmen dile getirmiş oldu. Otomobilde direksiyon, fren sistemi, sürüş hızı, ışıklar, silecekler, kablosuz bütün cihazlar, tekerlek basınç oranı vb. gibi aracı güvenli yürüten bilişim sistemi haklanmayı (hacking ’e Türkçe öneri) bekliyor.

Geçen cuma günü İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde konferans veren “FBI Fütüristi” Marc Goodman’ın deyimiyle “Yazılımı kontrol ederseniz, dünyayı kontrol edersiniz.”

Sunumunda gösterdiği bir video, yukarda adları geçen üç ABD kurumunun uyarısının paranoya olmadığını kanıtlıyordu: ABD TV kanalının 1960’dan beri yayınladığı araştırmacı gazetecilik programı 60 Minutes’da, bir otomobilin nasıl haklanabileceği deneysel olarak gösterildi. Örneğin sürücü, bir anda arabayı kontrol edemez hale geliyor, frene bassa da araba durmuyor.

İleri teknoloji dergisinin editörleri de benzer bir denemede bir cipi şarampole indirdiler, dünyaya haber oldular. Yazılımların haklanması, artık gündelik haber. Kimse şaşmıyor. Bunun önüne geçilebileceğine kimse inanmıyor. Kanser gibi bir durum: Bir gün bir ülkenin, bir kurumun, bir kişinin başına gelebilir.
Haklamanın 7 ülkeye verdiği zararı hesaplayan Ponemon Enstitüsü’ne göre: Ağustos 2015 itibarile en çok zarara uğrayan ülke ABD 15.4 milyon dolar. İkinci sırada Almanya 7.5 milyon dolar. Japonya 6.8 milyon dolar. İngiltere 6.3 milyon dolar diye gidiyor liste.

Bir siber güvenlik şirketinin analizine göre bu tür yazılımlar her ülkeyi değil, bazı ülkeleri hedef alıyor. Örneğin, 17 Şubat-2 Mart arasında hedefte birinci sırada ABD, sonra Japonya ve Türkiye vardı. Aynı hafta bir başka hedefte Kore, ABD, ve yine Türkiye vardı.

Bilişimi sadece tüketen büyük kitlelerin ruhunun duymadığı, gözünün görmediği, ama kurumların bilişim kumanda merkezlerinde çalışanların hayatını karartan kâbus bir sessiz savaş 7/24 sürüyor artık. Bir başka siber güvenlik kurumunun analizine göre geçen ocak-nisan döneminde Tehdide Maruz Kalma Oranı (TER) Türkiye için % 9.9’du. Bunun anlamı: İngitere’de bu oran 2.8, ABD’de 3, Fransa’da 5.2, yani gelişmiş siber savunma sistemleri olan ülkelerde düşük. Türkiye, ortalamanın biraz üstünde idare ediyor. Çin’de bu oran 18.5, Hindistan’da 16.9, Cezayir’de 30.7’ye kadar çıkıyor.

Sadece bir güvenlik şirketi bir hafta içinde 235 bin antivirüs tanımı yapıyor, haklanmaya karşı 66 milyar antispam sertifikası geliştiriyor. Başka şirketlerin de benzer çalışmalarına rağmen siber saldırıların arttığını görüyoruz. Bu nedenle Başkan Obama, 2017 bütçesi için siber savunmaya 19 milyar dolar ayrılmasını önerdi. Bizde ise Siber Füzyon Merkezi kuruldu. Saldırıyı önceden saptayıp, önlem almaya yarayacak. İnşallah.

Edip Emil Öymen / Dünya

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hadisler Deryası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hadisler Deryası
Hadisler Deryası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close