İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 19°C Nem %78
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
Giriş Yap

'Kodlama değil sayısal beceri öne çıkacak'

20.03.2019    |

Türkiye de dahil tüm dünyada, son yıllarda adeta eğitimin temel direği haline getirilen ‘kodlama’ya ilişkin eleştiride bulunan PISA Eğitim Direktörü Andreas Schleicher, kodlamanın modasının çok büyük ihtimalle geçeceğini söyledi.

Dijital dünyada başarılı olmak için bilgi ve becerileri geliştirmek önemli. Ancak kodlama günümüz teknolojilerinde yolumuzu bulmak için kullanılan belli bir teknik. Şu anki öğrenciler mezun olduklarında kodlama büyük ihtimalle modası geçmiş bir araç olacak. Bu nedenle verilecek eğitimin de sadece bir tekniğe odaklanmak yerine, sayısal düşünme ve veri bilimini öne çıkarması gerekiyor.

Öğretimin odağında düşünme ve neden-sonuç ilişkisi kurabilme becerileri olmalı. Yüksek kalitede bir programlama eğitimi için geniş ve dengeli bir müfredata ihtiyacınız var. Öğrencilere dijital okuryazarlık kazandırmalı, bir düzeyde geleceğin iş dünyasına hazır kılmalıyız.

Geleneksel bürokratik okul sistemlerinde öğretmenler sınıfta bolca öğretim reçetesiyle yalnız bırakılır. Geçmişte eğitim, bilgiyi yaymakla ilgiliydi, gelecekte ise öğrencinin kendisinin de katkı sunduğu bilgiden bahsediyoruz.

Geçmişte sınıflar, öğrenciyi dış dünyadan ayrı, içeride tutmaya odaklı bir şekilde tasarlanmıştı. Gelecekte ise daha fazla entegrasyon ihtiyacı doğacak. Bu dersler, öğrenciler, öğrenme içerikleri arasında daha fazla entegrasyon anlamına geliyor. Sınıflarda öğretilenlerin dış dünyayla bağlantılı olması gerekiyor. Toplumun zengin kaynaklarına daha duyarlı bir eğitim yükselecek.

Öğretim programları ders odaklıydı, gelecekte proje temelli olacak. Geçmişte eğitim hiyerarşikti. Öğrenciler alıcı konumundayken, öğretmenler baskın bilgi kaynağıydı. Fakat gelecekte buna yer yok. Öğrenciler de kaynakların hazırlanmasında söz sahibi olacak. Bu daha iş birliğine dayalı bir çalışma anlayışı da demek. Yani alışılageldik çalışma normlarında da bir değişiklik ortaya çıkacak.

"Çocuklarımıza yön bulma yeteneği kazandırmalıyız"

Okullarda öğrendiklerimizin yaşamımız boyunca kalacağını farz ediyor olabiliriz. Ancak artık ne bildiğimiz ödüllendirilmiyor. İnternette zaten her bilgi var. Önemli olan bu bildiklerimizle neler yaptığımız. Çocuklarımıza bildiklerimizi öğretirsek, onlar da bizim adımlarımızı takip etmek için bunları belki yeterince hatırlayabilir. Fakat onlara, güvenilir yön bulma becerileri kazanmalarında yardımcı olabilirsek, çocuklarımız da karmaşık, değişken ve belirsiz gelecekte kendi yönlerini
bulabilirler.

"Kişiye özel eğitim öne çıkıyor"

Geçmişte eğitimin temel amacı, standartlaşmaydı. Öğrenciler, belli yaş gruplarına göre dağılarak, aynı standart müfredatta eğitim alıyordu. Fakat gelecekte buna yer yok; kişiselleşmiş bir eğitim deneyimden bahsediyoruz. Öğrencilerin kişisel kapasitelerine göre şekillendirilen öğretim programlarını daha çok konuşacağız. Geçmişte okullar, teknolojik adalardı. Gelecekte teknolojinin potansiyelini kullanarak bilginin daha özgür bir şekilde yayılmasına görev alacak.

Geçmiş interaktifti, gelecek ise paylaşımcı. Öğrenmenin bir yer değil, bir aktivite olduğunu bilmeliyiz. Gelecek, inovatif işbirliklerine kapı aralayacak. Karmaşık öğrenme sistemlerinin dışında kalmak bizi sınırlar. Güçlü öğrenme ortamları sürekli sinerji oluşturarak profesyonel, sosyal ve kültürel birikimlerimizi zenginleştirecek. Bunu okullarda, üniversitelerde ve iş dünyasında görüyoruz. Bu bakış açısının etkisi artacak.

Hürriyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close