İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:16 Güneş06:43 Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:53
Hava - Hava durumuAçık 12°C Nem %75
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İmsak
05:16
Güneş
06:43
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:53
Giriş Yap

Dünyada et ve bakliyat üzerine beslenme dağılımı

15.02.2019    |

Son yarım yüz yılda küresel et tüketimi nüfus artışına bağlı biçimde hızla arttı. 1960’larda 3 milyar civarında olan nüfus artışı bugün 7.6 milyara dayanmış durumda. Artan nüfus ve azalan kaynaklar, insanoğlunu beslenme konusunda da yeni arayışlara itti.

Bilimsel çalışmalar adaletsiz dağılımın pek çok alanda olduğu gibi beslenmede de kendini gösterdiğini gözler önüne serdi. Beslenme biçimine ilişkin 37 bilim insanı 16 ülkede yeni bir araştırmaya imza attı. Sonuçları tıp dergisi The Lancet’ta yayımlanan araştırmada sağlıklı beslenme için bir takım önerilere yer verildi.

Bazılarına daha az et

37 bilim insanının yaptığı araştırmada, kırmızı eti çok tüketen (Kuzey Amerika, Avrupa ve Orta Asya) ülkelerin bu tüketimi ciddi miktarda azaltması gerektiği belirtildi. Araştırmada, et tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğu Güney Asya ülkelerinde ise daha fazla hayvansal protein tüketmesi önerildi.

Yüksek kırmızı et tüketiminin olduğu bölgelerde 2050’ye kadar tüketimin yarı yarıya azaltılması gerektiğine dikkat çekilen araştırmaya göre, insanoğlunun tüketimini yarı yarıya azaltması gereken ürünler arasında şeker de sayıldı. Sebze ve bakliyat tüketiminin iki katına çıkarılmasını, meyve ve kuruyemişin de daha fazla tüketilmesi bilim insanlarının önerileri arasında yer aldı.

850 milyon aç insan

Bireysel tüketim tercihlerinin sorunun çözümü için yeterli olmayacağına dikkat çeken bilim insanları, adaletli ve sağlıklı bir beslenme için yapılması gerekenleri gerçekleştirebilmek için devletlerin harekete geçerek gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirtti. Dünya genelinde 820 milyondan fazla insanın yetersiz beslendiğinin kaydedildiği araştırmada, düşük kalitede gıda tüketiminin daha yüksek olduğu ve bunun da obezite, diyabet ve felç gibi çok sayıda hastalığın artmasına neden olduğu belirtildi.

Kuraklık ve sele dayanıklı ürünler

Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün araştırması da Avrupa ve ABD’de yaşayanların et tüketimini azaltması gerektiğini söylüyor. Ancak her iki çalışmanın kritik vurgusu, tarımsal üretim sırasında oluşan ve küresel ısınmaya neden olan sera gazı salınımı nedeniyle çevreye verilen zararın azaltılması yönünde. Sera gazı salınımının yüzde 30’u tarımsal üretimden kaynaklanıyor. Bu üretimin çoğu ise büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesi amacıyla kullanılıyor.

Dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Bu da yeme alışkanlğında daha fazla hayvansal gıdaya ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Bilim insanlarına göre, et tüketiminin azaltılması ve daha besleyici üretim metotlarının değiştirilmesi gerekiyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak su varlığının azalması, tarım için büyük tehdit oluşturuyor.

Gıda üretimi, dünyada su tüketiminin en fazla olduğu sektör. Bazı çalışmalar gelecekte üretimin düşeceğini bazıları ise artacağını öngörüyor. Ancak tarımsal üretimde bir düşüş yaşanması durumunda 2050’de 500 bin kişinin buna bağlı olarak öleceği tahmin ediliyor. Bu konudaki çözüm önerisi ise kuraklık, su baskını gibi ekstrem hava olaylarına dayanıklı tarım ürünlerin geliştirilmesi.

Milliyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close