İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49 Öğle13:08
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %93
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
İşrak
06:49
Giriş Yap

Doğalgazlı araçlar pazar payını artırıyor

14.08.2014    |

2050’ye kadar dünya üzerindeki 9 milyar insan, 2 milyar araca biniyor olacak. Rus enerji şirketi Gazprom’un kıdemli uzmanı ise bu süreçte doğalgazın benzin ve motorine sıkı bir rakip olabileceğini savunuyor.

Petrole alternatif arayışında, doğalgaz geleceğin yakıtı olur mu? Gazprom’un ulaşım konusundaki Kıdemli Uzmanı Eugene Pronin'e göre, bazı ülkelerde doğalgaz, petrolün tahtını sallamaya başladı. Örneğin zengin doğalgaz yatakları üzerinde oturan İran’da, 3.5 milyon araç doğalgazla çalışıyor. Bugün doğalgazlı araçlar (NGV veya CNG) konusunda dünya lideri konumundaki İran’ı, 2.8 milyon araç ile Pakistan, 2.3 milyon araç ile Arjantin, 1.8 milyon araç ile Brezilya ve 1.6 milyon araç ile Çin takip ediyor. Doğalgazlı araç pazarı da son yıllarda katlanarak büyümesini sürdürüyor. Diğer yandan, ABD gibi bazı ülkelerde bu pazarın büyümesi daha yavaş gerçekleşiyor. Dünya çapında doğalgazlı araçların sayısı 20 milyona ulaşırken, ABD’deki toplam doğalgazlı araç sayısı 140 binde kalıyor.

Enerji ikiye katlanacak

Eugene Pronin, 2050 yılına kadar dünya çapında yollardaki araç sayısının 2 milyara ulaşacağını ve bunların tükettiği enerji miktarının da ikiye katlanacağını söylüyor. Bilim adamları ve mühendislerin, onyıllardır geleneksel ulaşım yakıtları olan benzin ve motorine, temiz ve ekonomik alternatifler aradığını dile getiren Pronin, “Bu uzun arayışın iniş ve çıkışları oldu. Yıllarca süren araştırma ve test aşamalarının ardından teknoloji harikaları geliştirildi ve piyasalara sürüldü. 2000 yılından bu yana dünya NGV pazarı da sürekli gelişiyor. Hem sıkıştırılmış doğalgaz (CNG), hem sıvılaştırılmış (LNG) olmak üzere doğalgaz ile çalışan araçların dünyadaki toplamı 1.2 milyon üniteden, 20 milyona çıktı. Bunların yüzde 90’ı da binek otomobiller veya hafif ticari araçlardan oluşuyor” diyor.

Benzin mi ucuz, gaz mı?

Doğalgazla çalışan otobüs ve kamyon sayısının da giderek arttığına işaret eden Pronin’e göre, doğagazlı araçlar giderek daha popüler hale geliyor çünkü yüzde 30 daha az karbondioksit salınımının yanısıra, yakıt maliyetini de yüzde 30’a varan oranda düşürüyor. Karada, havada, denizde hemen hemen her türlü ulaşım aracında kullanılabildiğinin altını çizen Pronin, “Bugün, doğalgazın başlıca bileşeni olan metan, aynı zamanda yenilenebilir kaynaklardan da sağlanabilir” şeklinde konuşuyor. Gaz ve petrolün, fiyat yönünden karşılaştırmasına ilişkin ise Pronin, doğalgazın benzin ve motorinden daha ucuz olduğunu söylüyor. 2013 yılında Avrupa’da bir litre süper benzinin ortalama perakende fiyatı 1.41 Euro iken CNG fiyatı metreküp başına 0.80 Euro. Enerji uzmanları da doğalgazın, geleneksel yakıtlar ve biyo metan gibi diğer alternatiflere kıyasla yüzde 30 ila 40 daha ucuz olacağını belirtiyor.

2020’de 65 milyon araç gazlı olacak

EUGENE Pronin, dünyadaki toplam doğalgazlı araç sayısının 2020 yılına kadar 65 milyona çıkacağını söylüyor. 21. yüzyılın en azından ilk yarısında petrole dayalı ulaşımın bir numaralı alternatifinin doğalgaz olacağını iddia ederek, “Sadece kara araçları için değil, gemiler, demiryolu lokomotifleri, uçaklar, tarım makineleri, madencilik kamyonları ve birçok uygulamada kullanılabiliyor” diyor. Pronin’in sağladığı bilgilere göre, doğalgazlı araç kullanımında şu anki dünya lideri İran. İran’da, ulaşım için her yıl 5.8 milyar metreküp (bcm) doğalgaz kullanılıyor. Dünyadaki 20 milyon NGV’nin 14 milyonu da, İran’la beraber şu 10 ülkede bulunuyor: Pakistan, Arjantin, Tayland, Hindistan, Brezilya, İspanya, Güney Kore, Bangladeş, İtalya ve ABD.

Türkiye’de doğalgaz yerine otogaz var

Doğalgazlı araçlardaki gelişime rağmen, benzinin ulaşımdaki birincil enerji kaynağı olmaya devam edeceği öngörülüyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi’ne (EIA) göre, 2025 yılında yeni araç satışlarının yüze 80’ini, 2040 yılında ise yüze 78’ini standard benzinli araçlar oluşturacak. Doğalgazlı araçların birçok ülkede daha çok toplu taşımada tercih edildiği belirtiliyor. Türkiye ise sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) yerine benzine alternatif olarak LPG otogaza yöneliyor. CNG ile LPG’nin arasındaki en temel fark ise CNG’nin daha çevreci ve güvenli bir yakıt olması. CNG’nin, LPG’ye göre yaklaşık yüzde 30-35 daha ekonomik bir yakıt olduğu da ifade ediliyor. Oto Doğalgaz İstasyonları Derneği’nin (ODİDER) paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’de bugün 3 milyonu geçen binek aracında LPG otogaz kullanılıyor. LPG’li araçların toplam araç sayısındaki yüzde 27’lik payı ile Türkiye, dünyada bu yakıtın kullanımında birinci sırada bulunuyor.

Hürriyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close