İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuHafif Yağmurlu 13°C Nem %91
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

İş planınız nasıl olmalı?

31.01.2018    |

Hikayeler artık çocukların dünyasından çıktı, büyüklerin hatta iş insanlarının dünyasının merkezine oturdu. Markaların finansal tabloları kadar anlattıkları hikayelere, temsil ettikleri felsefelere ve yaptıklarını neden ve nasıl yaptıklarına dikkat ediyoruz.

Şirketlerin hikayeleri bizi yatırımcı veya müşteri olmaya itiyor. Fikirleri, idealleri, iş yapış biçimleri bizim gibi olan kişilerin kurduğu markalara yakınlık duyarız. Büyüme çağından itibaren gördüklerimiz bizi düşünmeye sevk eder, birey olarak şekillendirir. Bazılarımız gördüklerinden çok etkilenir ve yetişkin olduklarında yoksulluklara, haksızlıklara, ihtiyaçlara çözüm ararız. 

Maya Angelou’nun sözü, kişi bazında olduğu kadar girişiminiz için de geçerlidir. “İnsanlar ne dediğinizi unutacaklardır, ne yaptığınızı unutacaklardır, ancak onlara kendilerini nasıl hissettirdiğinizi asla unutmayacaklardır.

İnsanlara bir şeyler hissettirmenin en etkili yolu ise hikaye anlatmaktır. Hikayeler anlam yüklüdür, dinleyenleri girişim yolculuğunuzun iniş çıkışlarına götürürler. İşletmenizin fikir aşamasından nasıl doğduğunu, ilk üretiminizi ne gibi şartlarda yaptığınızı, işlerinizi büyütme fırsatını nasıl kullandığınızı, ne zorlukları aştığınızı ve tüm bu yolculuk içinde neler düşündüğünüzü, nelere inandığınızı gösterir. Müşterinizin zihnine ve kalbine ulaşan bir hikaye ile soğuk bir kurumdan müşterinizin ürünlerini kullanmaktan gurur duyduğu bir markaya dönüşürsünüz. Markanız insanileşir, karakteri, duyguları, düşünceleri ve duruşu olan bir birey halini alır.

İlk resmi hikayeniz: İş planınız

İşletme fikrinizle yola çıktığınızda, yatırımcılar, potansiyel ortaklar ve müşterilerle konuştuğunuzda hikayenizi heyecanla ve inançla anlatırsınız. Ancak ilk yazılı resmi hikayeniz iş planınızdır. Bir iş planı oluşturmak sadece iş fikrinizi detaylandırmak, iyi ve kötü senaryoları öngörmek, riskleri en aza indirgemek ve problemlere derhal müdahale edilmesi için gerekli planlamayı yapmanın ötesinde bir çalışma gerektirir. Özünde, iş planı fikrinize güven aşılama egzersizidir.
İyi bir iş planında sadece detaylar yoktur, heyecan veren, ilham kaynağı olacak bir vizyon vardır. Ruhunuzu sıkan bir dokümanı okuyup çok şükür bitti demezsiniz, bilakis yapacağınızın işin nasıl oyunun kurallarını değiştireceğini, neden şu anın piyasaya girmek için doğru zaman olduğunu, ve neden yaptığınız işin bu kadar önemli olduğunu yazarsınız.

İş planınız işinize duyduğunuz tutkunun, heyecanın ve güvenin aynası olmalıdır. İş planınızın hazır olduğunu kendi kendinize konuşmalarınızda verirsiniz. İş planını yazdınız ve birkaç saat sonra okudunuz, nedir düşünceleriniz? Eğer aşağıdaki 8 düşünce aklınızdan geçiyorsa, o iş planı tamamdır demektir. İş planınız yazarında yani sizde nasıl düşünceler ve duygular uyandırmalı?

Liste şöyle:

1. Keşke yatırım yapacak param olsaydı...
Sıkı bir iş planınız varsa, keşke derin ceplerim olsaydı dersiniz. Başka birinin parasıyla olacağına kendi param olsaydı da, bu başarıyı kendim finanse ediyor, başarıyı her yönüyle üstlenebiliyor olsaydım demelisiniz. Bu sarsılmaz güven yatırımcı bulmanızı kolaylaştıracaktır.

2. Artık satıyormuş gibi hissetmiyorsunuz…
Yatırımcılar, danışmanlar, ortaklar veya potansiyel çalışma arkadaşlarıyla konuştuğunuzda, onlara sofistike bir kavramı satıyormuş gibi hissetmiyorsunuz; adeta konuştuğunuz insanlara dünyanın en iyi saklanmış sırrını veriyorsunuz. Onları bu yolculuğun bir parçası olmaya davet ederken büyük bir iyilik yapıyorsunuz. Bu güven çevrenizdekilerle tüm etkileşimlerinizi dönüştürecek, işinizi ilerletmenizi hızlandıracak.

3. İnsanların logonuzu kendilerine baskı yaptırdıklarını hayal ediyorsunuz…
Sezgilerinize dayanarak anlamlı ve insanlara değer oluşturacak bir şey ürettiğinizin farkındasınız, insanların günün birinde sizin markanızın logosunu vucutlarına baskı yaptırmaları size hiç de uzak gelmiyor. Dünyada gerçekleştirmek istediğiniz değişikliğe odaklandığınız zaman, olağanüstü şeyler olmaya başlar.

4. Kendinizi enerji dolu hissedersiniz...
Sadece girişimcilerin alışık olduğu uzun saatlere rağmen, kendinizi enerjik hissedersiniz. Her yeni güne amacınıza ulaşmak için verilmiş bir fırsat olarak sarılırsınız, elinizden gelenin en iyisini yaparsınız. Bu enerji ve dinamizm manyetik bir etkiye sahiptir, etrafınızdaki insanları kendinize çekersiniz.

5. Risk almak doğal gelir…
Korkularınız azalır ve risk almak eskisinden kolay gözükür. Bilirsiniz ki riskler sizi vizyonunuza götürecek. Cesur bir şekilde düşünürsünüz, fikirleriniz kafanızda daha nettir. Fırsatları potansiyel başarısızlıklardan daha kolay ayırırsınız. Riskleri sizi istediğiniz yere götürecek gereklilikler olarak görmeye başlarsınız.

6. Ortaklık stratejisi geliştiriyorsa...
Büyük girişimciler büyütmenin en hızlı ve etkili yolunun stratejik ortaklıklar sonucu gerçekleştiğini bilirler. Başlangıçta hangi ortaklığın doğru hangisinin yanlış olduğunu ayırt etmek zordur, ancak net bir iş networku oluşturduktan sonra hangi partnerin sizi nereye götürebileceğini öngörmek kolaylaşır.

7. Sıkı bir hikayeniz varsa...
Basınla, yatırımcılar veya danışmanlarla mı konuşuyorsunuz, işinize duyduğunuz heyecanı yansıtır şekilde hikayenizi anlatıyorsunuz. Tanıştığınız herkese hikayenizi anlatıyorsunuz, fikirlerini alıyorsunuz, geri bildirim vermeleri için sürekli farklı sorular soruyorsunuz. Kendinizi iş fikrinizle ilgili konuşmaktan alamıyorsunuz. Aklınız hep yeni işinizde.

8. Fikirler size akıyor…

İyi bir iş planını sağlam bir strateji destekler - iyi bir strateji fikirlerin doğal bir silsile içinde birbirleriyle ahenkle var olmasını sağlar. Otomatik bir şekilde pazarlama, takım birliği, satış teşvikleri gibi alanlarda güçlü fikirler üretebiliyorsanız, kazanan bir takımdasınız demektir.

Sayı ve veri ağırlıklı kuru bir dokümanın bile okuyanları içine çeken, ilham veren bir hikaye olabileceğini unutmayın. İş planınız işletmenizin ilk basılı hikayesi olacaktır. Hikayenizin okuyucularını sürüklediğine emin olun.

Değişim Yelpazesi – Dünya Gazetesi

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close