İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02 Yatsı21:32 İmsak04:24 Güneş06:00 İşrak06:41
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 16°C Nem %86
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
İmsak
04:24
Güneş
06:00
Giriş Yap

Arabuluculuk sistemiyle yüzde 95 başarı!

04.05.2016    |

Davalılar, yüzde 95’i anlaşmayla sonuçlanan “arabulucuk”u keşfetti… İlk dört aydaki dosya sayısı, geçen yılın tamamındaki rakama yaklaştı. Mahkemelerde dava konusu olarak yıllar süren uyuşmazlıkları etkin, hızlı ve daha düşük bir bedelle çözüme kavuşturan arabuluculuk sistemine başvurularda, kelimenin tam anlamıyla patlama yaşanıyor.

Uyuşmazlıkların büyük çoğunluğunun bir günde sonuçlandırıldığı sistemde, başvuruların yüzde 95’inden fazlasında taraflar uzlaşmaya varıyor. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı verilerine göre, 2013 yılı sonundan itibaren Türk hukuk sisteminde uygulamaya giren “arabuluculuk” müessesesi, iki buçuk yıla yaklaşan dönemde 2 bin 404 uyuşmazlık dosyasını görüştü. Bu uyuşmazlıklardan 2 bin 291’i tarafların anlaşmasıyla sonuçlanırken anlaşma sağlanamayan dosya sayısı 113’te kaldı.

Arabulucuya giden uyuşmazlık konularından yüzde 63’ü bir gün, yüzde 18’i bir günden daha kısa sürede sonuçlandı. Yüzde 3’ü bir günden uzun-bir haftadan kısa sürerken, görüşmeleri bir haftayı aşan dosyaların oranı yüzde 5 olarak belirlendi. 1. sayfadan devam Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı bünyesinde ilki 14 Kasım 2013 tarihinde kurulan arabuluculuk büroları halen 71 ilde faaliyet gösteriyor.

Arabuluculuk sisteminin, 21 Haziran’a kadar işçi-işveren uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilmesi hedefleniyor. Söz konusu uyuşmazlıklar, ancak arabulucuda çözüme kavuşturulamaması halinde mahkemelerde dava konusu olabilecek.

Başvurularda önemli artış

Türk hukuk sisteminin Batı’ya göre oldukça geç keşfettiği arabuluculuk sistemine ilgi, baş döndüren bir hızla artıyor. Uygulamanın başladığı Aralık-2013’te arabulucuya giden dosya sayısı 4 iken, ilk tam uygulama yılı olan 2014’te 200’e, 2015’te de1.160’a yükseldi.

2016 yılında ise başvuru ve karar tutanağına bağlanan dosya sayısında rekor bir artış yaşandı. İlk dört aylık dönemler itibarıyla 2014 yılında 11 olan dosya sayısı 2015 yılında 118 olmuştu. Bu yılın Ocak-Nisan dönemindeki dosya sayısı ise 1.040’a yükseldi ve ilk dört ayda geçen yılın tamamındaki sayıya yaklaştı.
Böylece 2016 yılının ocak-nisan döneminde arabulucuya giden başvuru sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 10 katına ulaşmış oldu.

Çoğunluk işçi-işveren uyuşmazlığı

Arabuluculuk kurumuna giden uyuşmazlık dosyalarında yüzde 71’lik oran ve 1.704 dosya ile ilk sırayı alan dava konusu işçi-işveren uyuşmazlıkları oldu. İkinci sırayı yüzde 9.5 ve 228 dosya ile telif haklarından kaynaklanan tazminat ve alacaklar, üçüncü sırayı ise yüzde 4.2 ve 101 adet dosya ile maddi-manevi tazminat dosyaları aldı.

Bu dosyaları sırasıyla borç-alacak ilişkisi, sigorta kooperatifleri sorumluluğu-maddi zarar, mal rejimi, nafaka, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri uyuşmazlıkları, kira alacağı, zarar tazmini ve sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıklar izledi.

Açık arayla en fazla ihtilaf konusu olan işçi-işveren uyuşmazlıklarının yüzde 97.4’ü tarafların uzlaşmasıyla sonuçlandı. Telif haklarından kaynaklanan uyuşmazlıklardaki anlaşma oranı yüzde 97, maddi manevi tazminat davalarındaki anlaşma oranı da yüzde 95 düzeyinde gerçekleşti. Uygulamanın başladığı Aralık-2013’ten Nisan-2016’ya kadar arabulucuya giden toplam 2.404 uyuşmazlık dosyasının toplamındaki uzlaşma oranı ise yüzde 95.3 olarak belirlendi.

Dünya

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close