İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14 İkindi16:45
Hava - Hava durumuYağmurlu 20°C Nem %44
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Öğle
13:14
Giriş Yap

Nezle sezonu açıldı

27.09.2017    |

Yazdan sonbahara geçerken, okulların açılması, kapalı yerlerde, kalabalıkla daha fazla zaman geçirilmeye başlanması enfeksiyona yol açan mikropların (adeno, rinovirüsler, RSV, corona virüsleri vb.) daha kolay bulaşmasına zemin hazırlıyor. İyi havalandırılmayan ortamların da bulaşmaya katkısı büyük oluyor.

Uzm. Dr. Erkut Coşkun, bilhassa okulların açılmasıyla birlikte merkezlere hasta başvurularında bekledikleri artışı gözlediklerini söyledi. Henüz grip vakalarına rastlamadıklarını ancak nezle olarak da bilinen soğuk algınlığı enfeksiyonlarının etkili olduğunu belirten Dr. Coşkun, “Virüsün adı farklı olsa bile hemen hepsinin etkisi ve hastalık belirtileri aynı. Genellikle üst solunum yolunu tutuyor. Halsizlik, yorgunluk, burun akıntısı ve tıkanıklığı, boğazda yanma, kuru öksürük yapıyor. Ateşi çok yükseltmiyor” dedi.

200’den fazla virüs

Söz konusu virüslerin ciddi sıkıntılara yol açmadığını ancak kronik hastalığı bulunanlar, bebekler ve yaşlılarda daha dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Dr. Coşkun, “Öncelikle sorunun ayırt edilebilmesi için doktor muayenesinden geçilmesini öneriyoruz. En önemlisi dinlenmek ve bol sıvı tüketmek” dedi.

Yaklaşık 200 virüsün soğuk algınlığı veya nezleye yol açtığı tespit edildi. Soğuk algınlığı virüsleri genellikle solunum yolu enfeksiyonlara yol açıyor. Solunum yolu burun, sinüsler ve gırtlak üst solunum yolları olarak biliniyor. Bu yüzden, üst solunum yolu enfeksiyonları denilince, bu bölgeyi tutan iltihabi hastalıklar akla geliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip, bademcik iltihabı, farenjit, larenjit, sinüzit ve ortakulak iltihabı en sık görülen üst solunum yolu hastalıklarından.

Enfeksiyon zili çaldı!

Çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, çocukların enfeksiyonlarla karşılaşma riskinin arttığı bu dönemde kivi, haftadaki iki gün balık ve evde yapılacak yoğurt ile kefir gibi probiyotiklerin de bağırsaklardaki zararlı mikropların atılmasına ve enfeksiyonlardan korunmasına fayda sağladığını belirterek, gelişigüzel takviyelerin ise zarar verebileceğini vurguluyor.

Özen, ebeveynlere çocukları enfeksiyonlardan korumada alınabilecek önerilerde bulunuyor. Çocukların ev yemekleriyle sağlıklı ve dengeli beslenmesinin, yaşına uygun, yeterli düzeyde protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanmasının enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasında çok önemli rol oynadığını söyleyen Özen, şunları anlatıyor:

Portakal, kivi gibi meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunan A ve C vitaminlerinin düzenli tüketimi bağışıklığı güçlendiriyor. Kansızlık sorunu çeken çocuklar da sık enfeksiyon geçirdiği için özellikle demirden zengin sebze, et ve kurubaklagiller tüketmeli. Çocuğunuzu bisküviden gofrete, gazlı ve şekerli içeceklerden fast-food besinlere dek hazır atıştırmalıklardan uzak tutun. Evde yapacağınız yoğurt, kefir gibi probiyotikler de bağırsaklardaki zararlı mikropların ve atıkların temizlenmesine yardımcı oluyor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor. Ayrıca enfeksiyonlardan korunmada su içmenin önemi de sanıldığından daha fazla.

Çocuğunuzu mutlaka günde 1 litre su içmeye alıştırın. Su; özellikle temizleyici özelliği sayesinde üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada etkili. Tam da balık sezonunda çocukları bu çok önemli besin kaynağından uzak bırakmayın. Hastalık yapan bileşiklerin vücuttan atılmasına katkıda bulunan Omega-3 desteği için haftada mutlaka 1-2 defa balık tüketmesini sağlayın. Balığın yanı sıra, badem-ceviz ve tam tahıllı ürünler gibi çinkodan zengin olan besinler de enfeksiyonları azaltıyor.” Yapılan bilimsel çalışmaların, yeterli ve kaliteli uykunun vücudun bağışıklığının güçlenmesindeki faydalarını ortaya koyduğunu ifade eden Özen, “Hele de çocuklar için çok daha önem taşıyor. Geceleri geç uyuyan çocukların bağışıklık sistemi düzgün çalışmazken, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklıkları artıyor. Çocuğunuza uykudan hemen önce, uykusunu kaçırabilecek tablet ve bilgisayardan uzak durma alışkanlığı kazandırmanız, uyuduğu odada ışık olmamasına dikkat etmeniz çok önemli” diye konuşuyor.

Hekime danışmadan yedirmeyin

Çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Metehan Özen, bilimsel olarak faydası gösterilmiş en önemli basamağın, çocukluk çağı aşılarının tamamlanması olduğunun altını çiziyor. Özen, sözlerine şöyle devam ediyor: “Grip aşısının yanı sıra bazı aşıların da özel olarak temin edilip yaptırılması çocuklarımızı meningokok gibi kreş-okullarda salgın yapabilen ve ciddi sonuçları olan enfeksiyonlara karşı koruyacaktır. Bunun yanında pek çok anne baba, özellikle de yemek yemedikleri ve sağlıklı beslenemediğini düşündükleri gerekçesiyle çocuklarına bitkisel takviyeler verebiliyor. Eş-dost önerisiyle, çevresindekilerden duyduklarıyla ya da internette okuduklarıyla, çocuğunun bağışıklığını güçlendirmek amacıyla bu ürünlere yönelebiliyor. Hekime danışmadan kullanılabilecek bu tür takviyeler böbreklere ve karaciğere zarar verir.”

Bunlara dikkat

İyi havalandırılmayan ve kalabalık ortamlarda uzun süre vakit geçirmekten kaçının.

Ellerinizi sık sık yıkayın.

Dengeli beslenin.

Kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.

Düzenli uyuyun.

Spor yapın. Spor, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyona direnci artırır.

Virüs havada asılı kalıyor

Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Tayfun Apuhan’ın verdiği bilgiye göre, soğuk algınlığı, hastanın hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya karışan ve havada bir süre asılı kalan virüslerin solunması, hasta kişinin salgılarıyla temas edilmesiyle bulaşıyor.

Hürriyet / karar.com

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler
Mehmed Zahid Kotku Sohbetler Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close