İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:14 Yatsı21:50 İmsak04:03 Güneş05:45 İşrak06:27 Öğle13:06 İkindi16:59
Hava - Hava durumuAçık 24°C Nem %55
Türkçe
29 Şevval 1445 8 Mayıs 2024 Çarşamba
29 Şevval 1445
İkindi
16:59
Akşam
20:14
Yatsı
21:50
İmsak
04:03
Güneş
05:45
İşrak
06:27
Öğle
13:06
Giriş Yap

19 bin çift 'zehirli ayakkabı' imha edilecek, ya diğer ürünler?

05.12.2014    |

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, tehlikeli kimyasal madde ihtiva etmesi nedeniyle ithaline izin verilmeyen 19 bin 460 çift ayakkabının farklı bir antrepoda tespit edildiği, ayakkabıların imha işlemlerinin en kısa zamanda gerçekleştirileceği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, imha edilmek üzere sevk edildiği halde, eskileriyle değiştirilerek iç piyasaya sürülen ve tehlikeli kimyasal madde ihtiva eden ayakkabılarla ilgili inceleme ve soruşturma yapıldığı bildirildi.

Soruşturmada, aynı firma tarafından ithal edilmek istenen, ancak tehlikeli kimyasal madde ihtiva etmesi nedeniyle ithaline izin verilmeyen aynı marka 19 bin 460 çift ayakkabının farklı bir antrepoda Bakanlık tarafından tespit edildiği ifade edilen açıklamada, bu ayakkabıların imha işlemlerinin en kısa zamanda gerçekleştirileceği kaydedildi.

‘Zehir’ sadece ayakkabıda değil

Güngör Uras'ın konuyla ilgili makalesi sorunun sadece ayakkabılarla olmadığını hatırlatıyor:

Çin’den gelen ayakkabılarda kanserojen madde (azo zehri) olduğu belirlendi. Öyle bir inanış oluştu ki kanserojen madde sadece ayakkabılarda oluyor. Veya Çin’den gelen mallarda azo var. Kanserojen madde, sadece Çin’den gelen mallarda değil, başka ülkelerden gelen mallarda var ama içeride üretilen mallarda da var.
Ucuz çocuk giyim eşyalarında, oyuncaklarda, tüm giyim eşyalarında ve mobilyalarda kullanılan kumaş ve deride de azo tehlikesi var.
Azo boyarlar en fazla tekstilde, deri eşyada kullanılıyor ama işlenmiş gıda ürünleri bile azo boyarla renklendiriliyor.
Azo boyarların tehlikeli olduğu, ilk önce en fazla kullanıldığı tekstil ve deri sanayiinde yapılan araştırmalarla belirlendi.
Kansere sebep olması nedeniyle, azo boyar maddeleriyle üretilen deri, tekstil ve hazır giyim ürünleri bazı Avrupa ülkelerinde yasaklandı.

1995’ten beri tehlike biliniyor

Bizde de Sağlık Bakanlığı “giyilecek eşya ve elbiselerin boyanmasında kullanıldıklarında insan sağlığına zarar verebilen (genellikle kanserojen) maddeler sınıfına girdiği ve bunların deri, tekstil ve hazır giyim ürünlerinde kullanımının insan sağlığı açısından uygun olmadığı“ gerekçesiyle 1 Mart 1995 tarihinde “arilaminler ile bunları içeren azo boyar maddelerinin deri, tekstil ve hazır giyim ürünlerinde ve bunların boyahanelerinde kullanılmalarını” yasakladı.
Azo boyar diye adlandırılan boyar maddelerden bazıları “arilamin” içeriyor ve arilaminin kanserojen etkisi var. Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte Türkiye‘de de “arilamin” maddesinin kullanımına sınır konuldu.

Azo boyar maddeler, boyanın ürüne tam oturmasını sağlıyor. Azo boyar maddeler ışığa, sıcağa, oksijene dayanıklı. Parlaklığı ve rengi koruyor. Azo boyar maddelerin içinde bulunan 24 çeşit arilamin madde kanserojen etki yapıyor. Bu 24 maddenin her birinin 1 g ürün üzerindeki en yüksek değerinin 30ppm‘i aşmaması gerekiyor. Bu değerler ise ancak özel laboratuvarlarda belirleniyor.

Batı ülkelerinde tekstil ürünlerinde en fazla 20 PPM azo boyar maddeye izin veriliyor. Uzakdoğu’dan ithal edilen bazı ürünlerde ise 400 PPM’e yakın azo boyarlı maddeye rastlanabiliyor.
Türkiye’ye 30 PPM’in altındaki azo boyar maddeli ürünlerin ithali serbest.
Azo boyar maddeler özellikle ter yoluyla vücuda temas ediyor ve böylece de tehlike başlamış oluyor.

Bunlar bir tüketici olarak benim derleyebildiğim bilgiler. Hiçbir tüketici çocuğuna oyuncak, okul çantası, ayakkabı alırken, evine deri koltuk, deri çanta, deri giysi alırken ürünün boyasında azo riski olup olmadığını kendi imkânlarıyla anlayamaz. Ölçtüremez. En risklisi de işlenmiş gıda ürünlerinde azo boyar maddenin bulunup bulunmadığı.
Bütün görev ve sorumluluk Sağlık Bakanlığı’nda. Gümrüklerdeki kaçak 5-10 bin çift ayakkabıyı toplamakla iş bitmiyor. Başka ülkeler tüketicisini nasıl koruyorsa, biz de onu yapmaya mecburuz.

Milliyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close