İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:02 Yatsı21:32 İmsak04:24 Güneş06:00 İşrak06:41
Hava - Hava durumuAz Bulutlu 15°C Nem %81
Türkçe
17 Şevval 1445 26 Nisan 2024 Cuma
17 Şevval 1445
İşrak
06:41
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:02
Yatsı
21:32
İmsak
04:24
Güneş
06:00
Giriş Yap

Lisanssız elektrikte en çok başvuru güneşe

26.10.2013    |

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisans almadan ev, işyeri, site gibi alanlarda kendi elektriğini üretmek isteyenlerin önündeki engelleri kaldırdı. Düzenlemenin ardından en fazla başvuru güneş için geldi. Başvurulardan 418’i güneşten elektrik üretmek için gelirken, 158’i rüzgâr için başvurdu.

Petrol fiyatlarının artması ve yeryüzü kaynaklarının yavaş yavaş tükenmesi, insanlığı yenilenebilir kaynaklara yöneltiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisanssız elektrik üretimi için gerekli mevzuat çalışmasını tamamladı. Ev, işyeri, site gibi alanlarda kendi elektriğini üretmek isteyenlerin önündeki engeller kalktı. Son yönetmelikle birlikte lisanssız elektrik üretimine başvurular yeniden değerlendirmeye alınıyor. Üretim için yapılan lisans başvurularında güneş enerjisi ilk sırada yer alıyor. 659 başvurudan 418’i güneşten elektrik üretmeye yönelik. Güneş enerjisini 158 başvuruyla rüzgâr takip ediyor. Yönetmelikle, lisanssız elektrik üretiminde 500 kilovat olan sınır, 1 megavata çıkarılmış, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, vatandaşların kendi elektriğini üreteceğini ve ihtiyaç fazlasını devlete satabileceğini açıklamıştı. Enerjide dışa bağımlılığın cari açık açısından en önemli kalem olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Enerji Komisyonu Başkanı ve Ortadoğu Enerji Grup Başkanı Ata Ceylan, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde olduğu gibi güneşten üretilecek enerji sayesinde cari açığımıza önemli katkı sağlanmış olacak. Güneş gibi doğal kaynaklar sayesinde bu bağımlılık giderek azalacak.” dedi. Güneşte hammadde sıkıntısı olmadığına işaret eden Ceylan buna karşılık geceleri ve kapalı havalarda elektrik üretilemeyeceğini söyledi. Şu anki teknolojik imkânlarla depolamanın da mümkün olmadığını vurgulayan Ceylan, elektrik arzının devamlılığı için temelde kullanılan doğalgaz, kömür ve barajlı hidroelektrik santrallerine ihtiyacın devam edeceğini kaydetti.

Türkiye’nin Güneş Potansiyeli Yüksek 

Türkiye, coğrafî konumu sebebiyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir ülke. Ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.640 saat, ortalama toplam ışınım şiddetinin 1.311 kWh/metrekare olduğu belirlendi. Buna göre güneş enerjisi potansiyeli yıllık 380 milyar kWh olarak hesaplandı. Ancak bu rakamlar coğrafî konuma göre yapılan matematiksel hesaplamalarla çıkan sonuçlar. Mevzuat gereği tesis kurulamayacak tarım arazisi, sit alanı, askerî alan gibi bölgeler bulunuyor. İTO Enerji Komisyonu Başkanı Ata Ceylan, teorik olarak enerjinin tamamının güneşten karşılanabileceğini belirterek, “Ancak bunun için gündüz ürettiğimiz güneş enerjisini bir şekilde depolayıp gece kullanmamız gerekir.” dedi. Ceylan, güneş ve rüzgâr santralleriyle beraber, şebekeye temel yük sağlayan doğalgaz, kömür ve barajlı hidroelektrik santrallerine ihtiyacın devam edeceğini kaydetti.

Güneşten elektrik üretiminin çevre ve hava kalitesine ciddi faydaları bulunduğunu söyleyen Ceylan “Hiçbir fosil kaynak kullanmadan, ülkemizin atıl bulunan arazilerinin üzerine kurulan ve kurulacak olan bu tesisler atmosfere sıfır emisyon salınımı yapmaktadır. Ayrıca güneş santralleri ekipmanlarının yurtiçinde imalatını devlet teşvik etmektedir ve bu, özel sektörü harekete geçirmiştir.” ifadelerini kullandı.

topraksuenerji.org

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Dua Vakti
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Dua Vakti
Dua Vakti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close