İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31 İmsak04:26 Güneş06:02 İşrak06:42 Öğle13:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %76
Türkçe
16 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
16 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Giriş Yap

Bahar yorgunluğunu engellemenin yolları

09.03.2013    |

Isınan havalar ve uzayan günler, baharın kapıda olduğunu müjdeliyor. Ancak kasvetli kış günlerinin etkisinden sıyrılıp baharı karşılamak, birçoğumuz için pek de kolay değil. 

Baharın gelişiyle hormon seviyelerinde meydana gelen değişiklikler, kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, çöküntü hissi, kas krampları ve dikkat bozuklukları gibi etkilere neden oluyor. Bazen haftalarca süren bahar yorgunluğundan kurtulmanın yolu ise kendimizi bahara hazırlamaktan geçiyor.
Özellikle baharın ilk haftalarında saatlerce uyuduğunuz halde yine de uykunuzu alamıyor, sabahları zor uyanıyor ve kendinizi dinlenmemiş hissediyorsanız, aşırı yeme, özellikle karbonhidrat tüketme isteği duyuyor ve buna bağlı kilo artışı yaşıyorsanız ve yapmanız gereken işleri bir türlü tamamlayamıyor, dahası o işe başlayacak gücü bile kendinizde bulamıyorsanız bahar sendromu yaşıyor olmanız muhtemel. Ortalama bir iki hafta kadar süren bu etkiler, hastalık olarak tanımlanmasa da, kimilerimizin hayatını sekteye uğratacak boyutlara ulaşabiliyor.
Büyük şehirde yaşayanlar daha fazla etkileniyor?
Bahar sendromu ya da diğer bir değişle bahar yorgunluğu, kışın yavaşlamış olan metabolizmanın baharın gelişiyle ayak uyduramamasından kaynaklanıyor. Isınan havalar, özellikle büyük şehirlerde elektrik yükünü artırarak; gerginliğe, duygusal iniş çıkışlara, uykusuzluğa, iştahsızlığa, eklem ağrılarına ve yorgunluğa sebebiyet veriyor. Daha çok 15-55 yaş aralığında olan kişilerde gözlemlenen bahar yorgunluğu, mevsimsel duygu değişim bozukluğu yaşayan, yani kendisini güneşli havalarda mutlu, kapalı havalarda fazla depresif  hisseden kişileri de normalin üzerinde etkiliyor. Ayrıca düzensiz beslenme, yeterince vitamin almama, uyku düzensizliği, kansızlık gibi durumlar da adaptasyon süresini geciktirerek sendromu uzatıyor.
Hazırlıksız yakalanmayın
Psikiyatrist Doktor Tanju Sürmeli, baharın hızına ayak uydurmak ve vücudu daha dengeli ve aktif çalışmaya hazırlamak için şu tavsiyelerde bulunuyor:
Protein ağırlıklı beslenin: Kış aylarında karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenirken, havaların ısınmasıyla beslenme alışkanlığında ve vücudun enerji sistemlerinde ani değişiklikler yapmak metabolizmayı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kışın son haftaları karbonhidrat tüketiminden protein tüketimine geçerek adaptasyon süresi kısaltılabilir ve baharın olumsuz etkileri en aza indirilebilir.
Aktif olun: Soğuk kış ayları boyunca hareketsiz kalmak ve baharın gelişiyle aniden harekete geçmek, vücutta olumsuz etkilere neden oluyor. Bu nedenle kışın son haftalarında 15-45 dakika arası yürüyüşler yapmak, vücudu baharın hareketliliğine hazırlıyor.
Uyku düzeninize dikkat edin: Uyuma ve uyanma saatleri düzensiz kişilerde bahar yorgunluğu daha belirgin oluyor. Başlangıçta zor gelse de birkaç sabah erken uyanarak uykuyu düzene sokmak mümkün.
Işık tedavisi uygulanabilir: Bahar yorgunluğunun görülme nedeni, güneşin ısıtıcı etkisinden çok ışık etkisine dayanıyor. Bu nedenle ciddi ölçüde duygu değişim bozukluğu yaşayan kimselere, evlerindeki ışık düzeneğini değiştirmelerine dayanan ışık tedavisi öneriliyor. Böylelikle kişi mevsimsel depresyonun etkilerinden kurtulabileceği gibi mevsim geçişlerinden de fazla etkilenmiyor.
Başka hastalıklarla karışabiliyor: Bahar aylarında nükseden alerjik rahatsızlıklar, mide hastalıkları, tansiyon-nabız ve şeker hastalıkları da bahar yorgunluğuyla benzer belirtiler gösterebiliyor. Bu nedenle kişide görülen şikâyetlerin, birkaç haftadan uzun sürmesi halinde bir doktora görünmesinde fayda var.
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hadisler Deryası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hadisler Deryası
Hadisler Deryası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close