İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:08 İkindi16:54 Akşam19:56 Yatsı21:23 İmsak04:35 Güneş06:09 İşrak06:49
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %91
Türkçe
11 Şevval 1445 20 Nisan 2024 Cumartesi
11 Şevval 1445
İşrak
06:49
Öğle
13:08
İkindi
16:54
Akşam
19:56
Yatsı
21:23
İmsak
04:35
Güneş
06:09
Giriş Yap

Hedef Rusya

02.09.2014    |

Balık avı sezonu açıldı. 1 Eylül gecesi “vira bismillah” diyen balıkçıların bu yılki hedefinde ise Avrupa ülkelerinden gıda alımını sınırlayan Rusya var. Geçen yıl ülkemizde 500 bin tonu deniz ve 200 bin tonu da tatlı su olmak üzere toplam 700 bin ton balık avı gerçekleştirildiğini anlatan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Sektör geçen yıl 564 milyon dolar ihracat yaptı. Bu yıl ise ihracat beklentimiz 600 milyon dolar” dedi.

Sagun, özellikle Rusya pazarına yönelik beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Geçen yıl Rusya’ya 33 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl beklentimiz 50-55 milyon dolar olacağı yönünde, hatta 65 milyon dolara da çıkabilir. Türkiye şu anda Rus pazarında 5. sırada bu yıl 4’üncülük garanti ama asıl hedef 3’üncü olmak. Ancak Rusya’nın verdiği karara güvenerek hareket etmemeliyiz. 3 ay sonra AB ile anlaşabilirler. Sonuçta birbirlerine gıda üzerinden politik mesaj veriyorlar.”

Rusya’ya balık ihracatının artmasıyla diğer gıda ürünlerinde beklendiği gibi fiyatları artırıp artırmayacağına ilişkin soruları yanıtlayan Tuncay Sagun, “Rusya’nın ithalatı 3.2 milyar dolar civarında. En çok ürünü Norveç’ten alıyorlar. Bu ülkeden alım yapılmayınca Norveç, ürünlerini Avrupa’ya satacak. Dolayısıyla fiyatlar ucuzlayacağı için orada bizim bir pazar kaybımız olacak. Dolayısıyla Rusya’da kazandığımızı orada kaybedince artan av oranıyla birlikte fiyatlarda bir artış olmayacaktır” dedi.
Dış denizlerde avlanmak için Türkiye’deki mevzuatların değiştirilmesini isteyen Sagun, Avrupa’da balıkçılıkta ilerlemiş Norveç gibi ülkelerin dış denizlerden avlanabildiğini bizde ise dışarıdan getirilen ürünün kaçak mal sayıldığını ifade etti.

‘En önemli sorun kaçak ve aşırı avcılık’

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, ülkemiz için önemli olan balık türleri için (başta hamsi, palamut, lüfer, istavrit) mutlaka bilimsel izleme programlarının başlatılması gerektiğini vurguladı. Hamsi ve lüfer için bu yapılan araştırmaların önemine değinen Prof. Dr. Karakulak, bilimsel verilerden sonuç alınması çalışmaların devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Karakulak, “Geçen yıl balıkçılarımız kötü bir sezon geçirdi. Bu yılın daha iyi geçmesini umuyoruz. Fakat balıkçılık kaynakları ile balıkçılık kapasitesi arasında oran iyi ayarlanmadığı sürece bunu gerçekleştirmek zor. Balıkçı filosunda 20 bin 289 adet tekne bulunmaktadır. Bakanlık geçen yıl balıkçılık kapasitesi azaltmak için yaklaşık 300 tekneyi filodan çıkarttı. Ama çoğunluğu avcılık yapmayan eski tekneler.

Balıkçılıkta en önemli sorun, yasa dışı avcılığın olması ve denetimlerin yetersizliğidir. 1971’den beri Marmara Denizi’nde trol avcılığı yasak. Ama yine de troller Marmara’da avlanıyor. Balıkçılarımız alınan tüm kararlara uymak zorundadır. Ağların göz açıklığı, ağların boyları, bölge yasakları, tür yasakları, balıkların ilk avlanabilir boyları ve zaman yasakları balıkların nesillerini koruması açısından çok önemli. Bunlar uyulmadığı takdirde stoklarda azalmalar devam edecektir. İstilacı türlerin denizlerimize girmesi, iklim değişikliği, deniz kirliği de balıkçılığı olumsuz etkiliyor” dedi.

Hürriyet, Milliyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Anadolu İrfanı
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Anadolu İrfanı
Anadolu İrfanı Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close