İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %57
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Genç işsizliği sosyal güvenliğe zarar veriyor

29.12.2012    |

Türkiye'de genç bir nüfus yapısının olduğu, bu yapının ülke için avantaj oluşturduğu sürekli olarak söyleniyor. Sosyal Güvenlik Reformu yapılırken genç nüfus nedeniyle "demografik fırsat penceresine" sahip olduğumuz, böylece bu nüfus sosyal güvenlik sistemine girerse, sosyal güvenlikte "kara delik" olarak adlandırılan açıkların kapatılacağı hep vurgulandı.

Ayrıca, genç nüfusun sürekli olarak kalmayacağı, yapılan tahminlere göre, 2035'ten sonra nüfusun yaşlanacağının da altı çiziliyor.

Aslında, genç nüfusun belirtilen bu demografik gelişimine bağlı olarak emeklilik yaşında 2036 yılından sonra kademeli olarak artış yapıldı ve 2048 yılında kadın - erkek fark etmeksizin, her sigortalının 65 yaşında emekli olması kabul edildi.

Ancak, sosyal güvenlik reformunun üzerinden yaklaşık altı yıl geçmesine rağmen, genç istihdamında arzu edilen oranlara yaklaşılamadı. Hatta, genç işsizlik oranlarında da istikrarlı bir artış söz konusu. Eğer genç işsizlikte var olan bu artış trendi önümüzdeki yıllarda da devam ederse, kayıtdışılıkla mücadele ile sağlanan sigortalı artışına rağmen, sosyal güvenlik gelir-gider dengesinde önemli bozulmalar yaşanabilir.

2012 Eylül ayı verilerine göre; 15-24 yaş grubunda 11 milyon 585 bin kişi yer alıyor. Bu yaş grubundaki 11 milyon 585 bin kişiden 4 milyon 703 bini işgücü içerisinde, 6 milyon 882 bini ise işgücüne dahil değil. Bununla beraber, işgücünde yer alan 4 milyon 703 bin kişinin 3 milyon 858 bini istihdamda, 845 bini işsiz. Yani genç işsizlik oranı %18. Geçen yıl aynı dönemdeki genç işsizlik oranı ise %17,3. Bir yıl içerisinde genç işsizlik oranındaki artış endişe verici boyutta.

Genç işsizliği konusunda önemli bir de kavram bulunmakta. "Atalet Oranı" olarak ifade edilen bu durum genç işsizliği konusunda oldukça önemli sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Atalet Oranı; Genç nüfus içerisinde yer alıp, ne eğitime devam edip, ne istihdamda bulunup, ne de herhangi bir staj veya mesleki eğitim programına devam edenlerin genç nüfusa oranı.

Bu oran bakımından, ülkeler arası bir karşılaştırma yapacak olursak; OECD ülkelerinde 2010 yılı atalet oranı %12.8, Avrupa Birliğinde atalet oranı %12,4 olarak belirlenmiş. Türkiye'de ise 2011 yılı için atalet oranı %24 olarak gerçekleşti.

Genç işsizliği ile ilgili bir başka konu da gençlerin işgücüne dâhil olmamaları ile ilgili. Yani, ne istihdamda ne de işsiz olarak bulunmaları ile alakalı. Bu alandaki oranlara göre; 15-24 yaş arasındaki gençlerin işgücüne dâhil olmama nedenlerinin dağılımı şu şekilde:

İş bulma ümidi olmadığı için iş aramayanlar: %3

Ev işleri ile meşgul: %23.7

Öğrenci: %58.6

İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar: %5

Bütün bu sonuçlardan sonra ortaya çıkan tablo, Türkiye'de gençlere istihdam imkânlarının yeterince sunulamadığı ve genç işsizliğinin giderek artış eğiliminde olacağı.

Neticede konuyu sosyal güvenlik yönünden de ele alırsak, genç istihdamının oluşturulması önümüzdeki yıllarda sosyal güvenlik gelir - gider dengesini oldukça zorlayacak gibi.

Dünya/Prof. Dr. Cem Kılıç

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close