İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29 İmsak04:28 Güneş06:03 İşrak06:43 Öğle13:07
Hava - Hava durumuAçık 21°C Nem %63
Türkçe
15 Şevval 1445 24 Nisan 2024 Çarşamba
15 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:00
Yatsı
21:29
İmsak
04:28
Güneş
06:03
İşrak
06:43
Giriş Yap

LYS tercihlerinde üniversite adaylarına tavsiyeler

20.07.2016    |

LYS Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla tercihlerin oluşturulmaya başlandığı; öğrencileri tercih stresi sardığı şu günlerde uzmanlar, tercih yapacak öğrencilere ve ailelerine çeşitli yöntem ve tavsiyelerde bulunuyor.

Uzmanlar, istenmeyen okulları elemenin en iyi tercih yolu olduğunu belirtiyor; LYS tercih listesi hazırlama telaşı içinde olanlara, tercih yapmanın sınava girmek kadar zor olduğunun üstünde duruyorlar.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tercih döneminde üstünde durulması gereken konular hakkında önemli hatırlatmalarda bulundu.

Tercih sürecinde başarının ve mutluluğun kritik etkenler olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tercih yaparken ideal ile gerçek hayat koşullarının uyuşması gerektiğinin altını çizdi. Bu süreçteki hataların öğrencilerin hayatına mal olacağını vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, tercihlerde yüzde yüz başarıyı yakalamanın zor olduğunu, adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapmasının daha sağlıklı olacağını tavsiye etti. Nevzat Tarhan; açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümlere yapılan tercihlerin sonuçları konusunda öğrencileri uyardı.

Verilecek kararın gerçekle bağının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptığı açıklamada sözlerine şunları ekledi:

- Genç verdiği kararın gerçekçi olup olmadığını bilmeli.

- O bölümü çevremi yoksa kendi mi istiyor?

- Gerçekten sevdiği ve istediği için mi o bölümü tercih ediyor?

Puan tutuyor diye istenmeyen bölüm seçilmemeli”

Öğrencilerin sevmediği, istemediği bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmaması gerekiyor. Tercihlerde yüzde yüzü yakalamak zor. Mükemmeliyeti yakalamak mümkün değil. İstek sırası burada devreye girmeli. İstek orantılamasında yüzde 50’nin altındakiler yazılmamalıdır. 51 üzerindekileri yazabilirler. İleride onun için iyi olabilir o alan. Bu karar önemli. 51 üzeri her seçenek geçerli. Bazı mükemmeliyetçi öğrenciler var 2-3 tercih yapıp riske ediyorlar. Sonrasında da yerleşemiyorlar.

Tercihler iyi bir kariyer için çok önemli”

Eğitim Bilimleri ve Kişisel Gelişim Uzmanlarının tercih yapacak üniversite adaylarına önerileri şöyle sıralanıyor;

-En çok istediğiniz programdan itibaren tercih ettiğiniz bölümleri sıralamalısınız.

-Tercihlerinizi bir alttaki tercihinizle karşılaştırarak önceki tercihinizin daha çok istediğiniz bir bölüm olmasına dikkat etmelisiniz.

-Tercihlerinizi yaparken muhakkak bir uzmandan yardım almalısınız. Tercih listesi kişiye özeldir. Arkadaşlarınızın sıralaması sizin için geçerli değildir.

- Üniversite adayları, toplam 24 tercih yapabileceklerdir.

- Öğrenciler tercih listesinde, sadece gerçekten yerleşmek istediği yükseköğretim programlarına yer vermelidir.

- Okul türü, alan, bölüm, yaş, sağlık, cinsiyet vb. koşullarına uygun bölümleri tercih etmelisiniz.

-Seçilen yükseköğretim programının özel koşulları titizlikle gözden geçirilmelidir. Bu bölüm yeterince incelenmediği için öğrenciler yerleştirildiği halde kayıt yaptıramamaktadır.

-Geleceğin meslekleri konusunda araştırma yaparak teknik bilgi desteği almalısınız. ( Rehber Öğretmenler, Eğitim Uzmanları, Meslek elemanları, Meslek Odaları, Gazeteler, İnternet vb. )

- Yerleştirme puanlarınızı, yüzdelik dilimlerinizi ve başarı sıralamalarınızı tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlerin taban puanları, yüzdelik dilimleri ve geçen yıl o bölümü en son kazananların sıralamalarıyla karşılaştırmalısınız.

-Yeni açılan bölümlerin tablolarda puanları belirli olmadığı için diğer üniversitelerle karşılaştırarak ve istek sırasına göre listenizde yer vermelisiniz.

-Tercih yapmadan önce, tercih listesindeki alanların çalışma koşulları, gerektirdiği nitelikler, gelecekteki durumunu öğrenmelisiniz.

- Kişisel özelliklerinizin yatkın olduğu alanları fark etmelisiniz.

- Tercih listesinde yer vermeyi planladığınız üniversitelerin eğitim programı, sosyal koşulları, kampus koşulları hakkında bilgiye sahip olmalısınız.

-Seçmek istediğiniz bölümlerin 5 yıl önceki, şimdiki ve 5 yıl sonrası durumu hakkında bilgi edinmeye çalışmalısınız.

-Yeni açılan üniversite ve programları dikkatle takip etmelisiniz.

- Ortak alan tercihlerini dikkatle yapmalısınız.

-Adaylar özel yetenek sınavlarında istedikleri kadar üniversiteye müracaat edebilirler. Özel yetenek sınavında başarılı sayılan aday, kayıt yaptırmasa dahi ilgili bölüme yerleştirildi olarak kabul edilir ve bir sonraki yıl puanı düşecektir.

-Okul birincisi olan adaylar kendileri için ayrılan bu kontenjana sadece mezun oldukları yıl bir defaya mahsus kullanabilirler.

-Farklı puan ve alan tercihi yapılabilir ancak bu durumun zorlukları olacaktır.

- Yüzdelik dilimler ve puanlar fikir vermek amacıyla kılavuza konulmaktadır. Adayların yüzdelik dilimlerinin ve puanlarının tam karşılığı olmayabilir.

- Hangi tablodan kaç tercih yapabileceğinizi göz önünde tutarak, tabloları dikkatli ve ayrıntılı olarak incelemelisiniz. 

 - YÖK tarafından hazırlanan Tercih Atlası gibi modüllerden destek alabilirsiniz

Tercihler ve sonuçların açıklanmasıyla ilgili planlanan tarihler şöyle açıklandı:

.Tercih Dönemi: 26 Temmuz-2 Ağustos

.Tercih Sonuçları: Ağustos 2016.

.Kayıt Tarihi: 12-16 Ağustos

.Ek Yerleştirme: 26-20 Ağustos

.Ek Yer. Sonuçları: Eylül 2016

.Ek Yer. Kayıt Tarihi: 6-9 Eylül

 

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Söz Ola
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Söz Ola
Söz Ola Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close