İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %44
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Giriş Yap

Güneş çarpmasında ne yapılmalı?

01.08.2015    |

Yurdumuzda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklarda uzmanlardan vatandaşlara sıcaklarla ilgili uyarılar yapıldı. Peki güneş çarpmasının belirtileri nelerdir ve kişiye ilk müdahalede neler yapılmalıdır?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Ak, sıcak havalarda 'Güneş Çarpması' riskine karşı vatandaşları uyardı. Güneş Çarpması tanımlaması yapan Ak, "Uzun süre sıcağa maruz kalındığında çok aşırı terleme ile vücuttan su ve tuz kaybına bağlı ortaya çıkan halsizlik, bitkinlik, kramplar, baş ağrısı, bayılma hissi, tansiyon değişimleri, nabzın hızlanması, hatta bilincin bozulması ve felç ile kendini gösteren sağlığımızın bozulması durumudur" dedi.

Uzun süreli güneş altında kalan kişilerin beynin alt kısmında bulunan vücut ısısı düzenleme merkezi bozulacağına dikkat çeken Ak, " Bu merkez vücut ısısını 36’5 - 37 °C’de tutamaz ve vücut ısısı 40’5- 41’5 °C dereceye kadar hızla yükselir ve vücut ısıyı kaybedemez. Kısa süre içinde vücut hücrelerinde ve özellikle beyin hücrelerinde tahribat oluşur; beyin ödemi ve beyin kanaması olabilir, beyin kanaması en sık beyin atar damar baloncuklarının( anevrizmaların) patlamasına bağlıdır. Yaz aylarında güneşte uzun süre kalan 40-60 yaş grubunda görülen beyin kanamasının en sık sebebi beyin atar damar baloncuğu patlamasıdır. Güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması geçiren kişiler de erken teşhis ve tedavi edilmezse \%80’in üzerinde ölüm ile sonuçlanır" diye konuştu.

Belirtiler

Güneş çarpmasının belirtileri arasında bilinç bozukluğunun yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Ak, "Deride kızarıklık, kuruluk ve gerginlik, baş ağrısı, felç, bulantı, kusma, yüksek ateş ( 41- 42°C derece), nabız sayısında artış, tansiyon oynamaları, terlemenin olmaması gibi belirtiler güneş çarpma belirtileridir" dedi.

İlk müdahale

Sıcak vurması etkisine maruz kalan kişilere ilk yardım anlarını anlatan Ak, hastanın serin bir yere taşınması gerektiğini vurgulayarak, rahatlatılması gerektiğini söyledi. Müdahale anlarını aktaran Ak, " Bedeni sıkan giysilerin düğmelerini açarak fazla giysileri çıkararak kişinin rahatlaması sağlanmalı, buz torbası ile kişinin başına, koltuk altlarına kompres uygulanmalı varsa ılık soğuk arası duşa sokulmalı. Kişinin bilinci yerinde ise soğuk su, tuzlu ayran ve meyve suları içirilmeli, kişi kusmaya başlarsa, mutlaka başı yana çevrilmeli, bütün bunlara rağmen kişi hala güneş çarpmasının olumsuz etkilerini yaşıyorsa, özellikle kusması devam ediyorsa, bilinç bozukluğu ve felç varsa hiç vakit kaybetmeden tam teşekküllü bir hastaneye ulaştırılmalıdır" dedi.

Sıcaklara spor tehlikeli

Güneş çarpmasından korunma yollarını anlatan Ak, " Sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için meteoroloji merkezleri tarafından uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 10: 00-16: 00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Aşırı sıcaklarda gölgede kalınmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır. ince, açık renkli bol giysiler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır. Mümkün olduğu ölçüde sık ılık duş alınmalıdır. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol sıvı tüketilmelidir. Gün içerisinde terledikçe vücut ısısında düşme gözlenir. Ancak bazı durumlarda vücut ısısında düşme sağlanamaz. Örneğin hava sıcaklığının çok fazla olduğu günlerde, güneşin altında çok uzun süre kalındığında, ısı kaynaklarının yakınında çalışıldığında, vücut ısısını artıran hastalıklar geçirildiğinde vücut ısısında düşüş sağlanamaz" diye konuştu.

Güneş çarpması sorunu yaşayan kişilere sıvı gıdalar içirilmemesi gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Ak, katı besinler yedirilmemesi gerektiğini söyledi.

İHA

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ramazan Söyleşileri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ramazan Söyleşileri
Ramazan Söyleşileri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close