İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam19:59 Yatsı21:28 İmsak04:30 Güneş06:05 İşrak06:45 Öğle13:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 20°C Nem %55
Türkçe
14 Şevval 1445 23 Nisan 2024 Salı
14 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
19:59
Yatsı
21:28
İmsak
04:30
Güneş
06:05
İşrak
06:45
Giriş Yap

Girişimcilik öncesi altyapı hazırlanmalı

14.04.2015    |

Başarılı girişimcilerin çoğu tam zamanlı işlerini bırakıp kendi işlerinin başına geçmeden, bir ara dönem yaşarlar. Bütün gün maaşlı işlerinin başında çalışırken, gecelerini kendi işlerini planlayarak, hesap kitap yaparak, yeni müşteriler edinmek için sosyalleşerek geçirirler.

Kimi zaman her şey basit bir fikirle başlar, üzerinde kişinin çalışmasıyla olgunlaşır, beraber çalışabileceği kişilerle güçlerini birleştirmesiyle işler daha da büyür, yeni oluşum için bir vizyon oluşur. Bu süreç bir tırtılın kozasının içinde kelebek olmayı beklemesine benzer ancak bu zaman dilimi kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir.

Bazı fikirlerin sağlam iş planlarına dönüşmesi aylar hatta yıllar alabilir. Bu süre içinde yapılacak çok şey vardır: araştırma, deneme yanılma ile varılan sonuçlar, projeksiyonlar, planlama, bütçeleme fazları birbirinin içine girer, girişimci milyonlarca kez bu planlama aşamalarının üzerinden geçer, hatalar yolda düzelir, yeni bulgular eklenir, piyasa şartlarına göre fikirler şekillenir. Son ürüne giden bu yolculuk kendi içinde kocaman bir maceradır. Girişimci kendi bebeğini büyütmenin heyecanı içinde yaşam deneyimi kazanır. Öyle bir zaman gelir ki, artık bu iş kişinin daha fazla zaman ayırmasını, tüm dikkatini ve daha yoğun mesai saatlerini gerektirir, işte o zaman tam zamanlı işe veda edip, yeni şirketin başına geçme zamanı gelmiş demektir.

Ancak en önemli soru o zamanın ne zaman olduğunu doğru değerlendirmede gizlidir. Ne zaman doğru zamandır? Tam zamanlı işinizi bırakmadan neleri tamamlamış olmanız gereklidir?

İşinizden ayrılmadan yapmanız gereken şeyleri Üst düzey İK yöneticisi, Marianne Grady, 12 maddeyle takipçileriyle paylaşıyor:

Uzman olun

İşi yaparak öğrenirsiniz. Yeni işinizde başarıya ulaşmak için tüm gerekli adımları attığınıza emin olduktan sonra mevcut işinizden ayrılmayı düşünün. Kendinizi çalışma alanınızda rahat hissetmeniz çok önemlidir. Satış mı yapıyorsunuz? Konuşmacı mısınız, yazar mı? Konunuz ne olursa olsun, konunuzla ilgili rahatlık ve uzmanlık seviyeniz size her kapıyı açacak güce sahiptir. Kendi ayaklarınızın üzerinde durmaya başlamadan önce kendi yetkinliklerinizden emin olun. Eğer belli konularda kendinizi geliştirmeye ihtiyacınız varsa, eğitime açık olun. Sertifika programlarına katılın, kurslara gidin, sektörünüzde guru tabir edilecek duayenlerden bilgi alın, dersinizi iyi çalışın, kendinizi, her yönden yeni işe ve patronluğa hazırlayın. Patron olduğunuzda, işleri bilmediğiniz alanlarda profesyonellere delege edecek bile olsanız, bu çalışanların işlerini kontrol etmek gene size düşecektir ve bu durumda bilgili olmak size her zaman yararlı olacaktır.

Masraflarınızı ödeyecek kadar para kazanıyor olun

İşinizin gelir getirmeye başlaması, size doğru yolda olduğunuzu gösterecek en önemli işaret olacaktır. Kendi finansal birikiminizi riske atmayın. Masraflarınızı yönetmek için bir plan oluşturun, bir kredi kartı alın. İş ve kişisel harcamalarınızı mümkün olduğunca ayrı tutun. Detaylı bir harcama kaydı tutmanız muhasebe işlemlerinizi kolaylaştırırken, giderlerinizi görmenize ve ileriye dönük bütçelemenizi doğru yapmanıza yardımcı olacaktır.

En az 6 aylık yaşama harcamalarınızı biriktirin

İdeal dünyada yeni işiniz kısa sürede gelir getirecek ve finansal anlamda geleceğe yönelik kaygı duymanıza gerek kalmayacak. Ancak gerçek dünyada her zaman evdeki hesap çarşıya uymuyor. Kısa sürede karlılığa geçmeyi beklemek pek de gerçekçi bir yaklaşım değil. Başarının sırrı; girişiminize orta ve uzun dönemli bir proje olarak bakmak ve sabırsızlığa kapılmamaktır.

Kurduğunuz şirketin tipine doğru karar verin

Ne tür bir işletme kurmanız gerektiği konusunda doğru karar verin. Anonim şirketi mi, limited şirket mi? Hangisi sizin için en uygun yapı olacak? Bu kararı verirken hukuki destek alın. Eğer patent gerektiren bir ürününüz varsa, gerekli işlemleri yapmakta gecikmeyin.

Potansiyel müşterilere satış söyleminiz hazır olsun

İşinizi ve ürünlerinizi bir dakika içinde karşınızdakilere açık ve net bir dille anlatabiliyor olmalısınız. Kendinizden değil, sağladığınız değerden bahsedin. Sağladığınız değeri vurgulayabilecek görsel materyaller hazırlayın. Ancak, konuşmanızın çok satış kokan, doğallıktan uzak ezberlenmiş bir metin gibi algılanmayacağından emin olun. Gurur duyduğunuz ürünü arkadaşınıza anlatır gibi samimi, değer oluşturduğunuzdan dolayı övünebilir, edindiğiniz müşterilerin yaşamına getirdiğiniz yenilikten dolayı mutlu olduğunuzu göstermeye çalışın. Kendinize güveniniz, söylediklerinize olan inancınız ve sattığınız ürüne duyduğunuz sevgi; sesinize, duruşunuza ve tüm vücut dilinize yansısın. Gerisi gelecektir…

Destek alın

Kendi işinize başlar başlamaz, çevrenizdeki insanlara ne kadar ihtiyaç duyduğunuzu daha net bir şekilde göreceksiniz. Mesajınızı yaymak, ürün veya hizmetlerinizi satmak veya değerli tavsiyeler edinmek için çevreniz önemli rol oynayacaktır. Yeni işinizi çevrenizdekilere heyecanlı bir şekilde anlatın. Müşteri profilinizden bahsedin. İlişkilerinizi belli aralıklarla tazeleyin. Fikir danışın. Siz onlara yardım edin, onlar da size yardım etsin.

Önerilere açık olun

Sizin yaptığınız işi yapan profesyonellerle sohbet edin. Müşterilerinizin geri bildirimlerini sorun. Mesleğinizde size yol gösterecek bir koç edinin. Ürünlerinizden memnun kalan müşterilerinizden tavsiye mektupları alın ve müşterilerinizin izniyle web sayfanızda bu mektuplara yer verin. Mevcut müşterilerinizin görüşleri sizin söylemlerinizi doğrulayacak hatta sizin söylemlerinizden ve ikna etme çabalarınızdan çok daha etkili olacaktır.

Marka ve hedef kitleniz

Markalaşmak sadece bir logodan ibaret değil. Mesajınızı beğenen ve sizi alanınızda uzman olarak gören insanlar mevcut. Bu insanlar sizin potansiyel müşterileriniz. Onların beklentilerine net cevap vermeniz gerekli. İstikrarlı mesajlar verin ve bu insanlarla her zaman iletişim halinde olun. Henüz kendi markanız ve işletmeniz yokken sizin uzmanlığınıza güvenen bu insanların desteğine, yeni işinizde ihtiyacınız olacağı kesin.

Sosyalleşin

Sosyal medyada yeniyseniz, bir sosyal medya profesyoneline danışın ve sektör, şirket ve ürünlerinize uygun bir sosyal medya stratejisi geliştirin. Şirketiniz hangi sosyal medya sitelerinde olmalı? Ne sıklıkta nasıl mesajlar vermelisiniz? Doğru bir sosyal medya stratejisiyle beraber networkünüzü geliştirebilir, fiziksel yöntemlerin kısıtlı kaldığı noktalarda farklı profillerdeki müşterilere ulaşabilirsiniz.

Web sayfanız için profesyonel destek alın

Eğer web sayfası tasarımcısı değilseniz, web sayfanızı tasarlamak için profesyonel bir web sayfası tasarımcısından hizmet alın. Bir profesyonelle çalışarak temiz, yalın ve fonksiyonel bir web sayfasına sahip olacak ve mesajınızı internet üzerinden potansiyel müşterilerinize daha kolay iletebileceksiniz.

Odaklanın

Yeni bir iş kurduğunuzda, daha önce karşılaşmadığınız birçok engelle karşılaşabilir, yepyeni alanlarda karar almak zorunda kalabilirsiniz. Sosyal medyada pazarlama, web sayfası tasarlama, topluluk önünde konuşma yapmak gibi… Zaman zaman bu benim karakterime uymuyor, çok zorlanıyorum dediğiniz durumlar olacaktır. Bunalmayın, vazgeçmeyin. Sadece yaptığınız işe ODAKLANIN. Çevrenizdeki profesyonellerden destek alın.

Sebat edin

Fikirler, ter dökmeden, iş fikirlerine ve ürünlere dönüşmez. Hedeflerinizi akıllıca koyun – ne çok tepede ne çok aşağıda. Bebeğinizi nasıl büyüteceğinize karar verin ve büyütün. Büyümek sancılı bir süreçtir, unutmayın ve asla vazgeçmeyin.

Dünya

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ayetlerle Günün Duası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ayetlerle Günün Duası
Ayetlerle Günün Duası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close